Novi udar na džepove vozača: Automobilske gume poskupjele su oko 15 posto, a očekuje se i daljnji rast cijena do kraja godine

gume
Foto: Pixabay

Vozači automobila osjetit će trendove poskupljenja gume ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini. Sigurno se mogu očekivati popriličan rast cijena automobilskih guma, ali i guma za komercijalna vozila, piše HAK revija.

Cijene guma prate i domaći trgovci kod kojih su cijene automobilskih guma veće za 15 posto.

Troškovi prirodne gume u prvoj polovici 2021. bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih. Rast cijena nafte doveo je i do poskupljenja sintetičke gume i to za nevjerojatnih 66 posto u samo prvih šest mjeseci, ako se uspoređuje s prosjekom 2020. godine.

Isto tako, valja istaknuti kako je cijena električne energije porasla za 154 posto u odnosu na prosjek 2020. godine jer takvo poskupljenje je iznimno značajno za zemlje u kojima se proizvode automobilske gume. Da stvar bude kompliciranija, i naknade za prijevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu su narasle za više od 200 posto.

Do rasta cijena guma u Europi već je došlo ove godine, a u cijelom sustavu proizvođač-trgovac malo su smanjene marže i tako je izbjegnut već rast cijena. No, u drugoj polovici godine ipak se očekuje da će gume biti značajnije skuplje, procjenjuje HAK revija.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare