KOLUMNA Put do uspjeha: Ultimativni cilj poslovanja tvrtke nije samo stalna utrka za prihodima, profitom i gotovinom Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kolumna
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina 31. kolumna za portal Gorica.info.

ULTIMATIVNI CILJ

Ultimativni cilj poslovanja svake tvrtke ne svodi se samo na “vječitu” utrku za prihodima, profitom ili gotovinom. Ultimativni je cilj maksimizirati vrijednost svog poslovanja na duži period.

Atletski klub Velika Gorica

Najbolji primjeri dolaze iz vjerojatno najuspješnijih mjeseci u poslovnoj povijesti Hrvatske, gdje je nakon uspjeha Infinuma i Porschea, tvrtka Nanobit prodana za 1 milijardu kuna, a Mate Rimac je upravo kupio Buggati.

Nanobit je osnovan prije samo 12 godina, bez kapitala i ureda, sa samo 2 računala. Vlasnici Nanobita maksimizirali su vrijednost svoje tvrtke na najbolji mogući način.

Ali za takav scenarij potrebno je podići razinu razmišljanja s nivoa vlasnika na nivo investitora.

Ostvareni prihodi su samo jedan od parametara koji se uzima u obzir prilikom utvrđivanja vrijednosti vašeg poslovanja. Ta je vrijednost direktno vezana uz veličinu, predvidljivost, održivost i brzinu rasta dobiti koju ostvaruje vaša tvrtka.

Tako za različite industrije postoje različiti multiplikatori vrijednosti koji mogu varirati od 1 do 10, ovisno o djelatnosti kojom se bavite.

Zašto je ovo sve bitno?

Ukoliko razmišljate o prodaji svog poslovanja, ne smijete se voditi uobičajenim principom plaćanja što je moguće manjeg poreza na dobit, jer time direktno smanjujete vrijednost vašeg poslovanja u očima investitora.

Jednako je pogrešno podrediti sve rastu prihoda i širenju poslovanja, bez da smo uzeli u obzir investiciju koja mora podržati taj rast i rizike koji mogu ugroziti prihode i u konačnici dobit.

Maksimiziranje vrijednosti poslovanja je minimiziranje rizika. Ako ignorirate rizike, nećete dugo preživjeti u poslovnom svijetu. Što možete poduzeti?

Identificirajte rizike. Ne možete ih kontrolirati ako ih niste identificirali. Ovdje bi bilo dobro da potražite pomoć izvana, jer smo svi u vlasničkoj ulozi ili subjektvni ili imamo pogrešne pretpostavke. Angažirajte profesionalnog trenera ili mentora koji će vam u ovome pomoći – vjerujte mi, isplati se.

Razmislite o vjerojatnosti da se svaki od tih rizika zaista i dogodi. Nisu svi rizici jednaki. Šansa da vam ode ključni programer nije ista i nema isti trošak, kao i šansa da izgubite sve podatke o kupcima u svom CRM-u.

Identificirajte i rangirajte 10 rizika koji vam mogu prouzročiti najveću financijsku štetu.

Što možete poduzeti da kontrolirate, umanjite i upravljate sa dva faktora: vjerojatnost da se rizik dogodi i financijski trošak ako se rizik dogodi?

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare