Administrativna referentica jedne zagrebačke bolnice više od sedam godina varala nepokretne pacijente: Ukrala je gotovo 92.000 kuna

pacijente
Foto: Pixabay

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 59-godišnje zaposlenice zagrebačke bolnice zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. Terete je da je više od sedam godina varala nepokretne pacijente.

Državno odvjetništvo sumnja kako je okrivljena 59-godišnjakinja ostvarila imovinsku korist u iznosu od 91.199,00 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645,00 kuna, a pacijente tog centra za 25.553,00 kuna.

Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnja okrivljenica od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017., kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu varala pacijente. Optužena je radila kao administrativna referentica zadužena za poslove obračuna i naplate troškova liječenja, naplaćivanje participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračun usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Atletski klub Velika Gorica

Žrtve su bile nepokretni pacijenti

– Osnovano se sumnja da je iskorištavala okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i neistinito im predočavala da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju. Također je tražila od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima neistinito govoreći pacijentima da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, okrivljenica ga je, osnovano se sumnja, nepripadno zadržavala u vlastitu korist – navode iz Državnog odvjetništva.

Postoji osnovana sumnja da bi, iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljene novčane iznose bi nepripadno zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

Razliku novca uzimala je za sebe

Referentica je u nekim slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije.

U pojedinim slučajevima bi pacijentima neistinito navodila kako imaju dug za bolničku participaciju, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, neistinito bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja nepripadno pribavljenog novca.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare