Iz Agencije za lijekove upozorili roditelje: Toplomjer poznatog proizvođača može ozlijediti dijete zbog pregrijavanja

toplomjer

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je upozorenje svima koji koriste toplomjer za uho tvrtke Braun PRO 6000 zbog prodora tekućine unutar toplomjera.

Ovom sumnjom u potencijalni rizik zahvaćeni su svi serijski brojevi Braun Thermoscan PRO 6000 toplomjera za uho.

– Prodor vode ima za posljedicu da se senzor toplomjera ne ponaša u skladu sa specifikacijama, zbog čega sigurnosni mehanizam za sprečavanje pregrijavanja ne radi ispravno. Ako je toplomjer izložen prodoru tekućine te se koristi prije nego što se tekućina za čišćenje u potpunosti osuši, postoji rizik od pregrijavanja koje može uzrokovati da vrh sonde opeče korisnika ili ušni kanal pacijenta. Ovom riziku najviše su izloženi korisnici koji ne mogu komunicirati ili reagirati na izloženost toplini – pojasnili su iz Agencije za lijekove.

Evo kako prepoznati je li toplomjer ispravan

Većina toplomjera čiji su se vrhovi sonda pregrijali pokazuju sljedeće znakove prilikom početka korištenja: prsten oko gumba za mjerenje pokazuje bljeskajuće zeleno svjetlo umjesto kontinuiranog zelenog svijetla (koje označuje spremnost za uporabu).

Potrebno je višestruko pokretanje uređaja prije uspostavljanja stanja kontinuiranog zelenog svijetla oko gumba za pokretanje (koje označuje spremnost za uporabu).

Proizvođač je do sada zaprimio jednu prijavu slučaja srednje jake ozlijede povezanog s pregrijavanjem vrha sonde prilikom mjerenja tjelesne temperature.

U Hrvatskoj do sada nije zaprimljena niti jedna prijava štetnog događaja vezanog uz navedeni problem uz primjenu proizvoda Braun Thermoscan PRO 6000 toplomjer za uho.

Korisnici koji koriste Braun Thermoscan PRO 6000 toplomjer za uho mole se da pri korištenju toplomjera pažljivo pratite Upute za pravilno čišćenje.

Nemojte koristiti toplomjer ako prsten oko gumba za mjerenje pokazuje bljeskajuće zeleno svjetlo umjesto kontinuiranog zelenog svjetla (koje označuje spremnost za uporabu).

Nemojte koristiti toplomjer ako su potrebna višestruka pokretanja prije uspostavljanja stanja kontinuiranog zelenog svjetla oko gumba za pokretanje.

Ako osjetite pregrijavanje vrha sonde toplomjera, molimo da prestanete s korištenjem te prijavite problem službi za korisnike, navode iz Agencije za lijekove.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare