Trodnevna akcija darivanja krvi: Budite dio velike obitelji heroja koji malom gestom spašavaju ljudske živote

krvi
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica

Gradsko društvo Crvenog križa poziva Goričane da se pridruže akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja počinje sutra i traje do srijede.

Krv možete dati u ponedjeljak, 2. kolovoza od 9 do 13:50 sati u Crvenom križu, u utorak, od 12 do 17:50 sati (pauza 13.45-14.30 sati), a u srijedu od 13 do 18:50 (pauza 14.45-15.30 sati).

Prilikom dolaska na darivanje krvi potrebno je donijeti osobnu iskaznicu, a maska je također obavezna.

– Pozivamo sve građane da se pridruže velikoj obitelji heroja koji malom gestom spašavaju ljudske živote – poručuju iz goričkog Crvenog križa.

Ako ste nedavno putovali u inozemstvo

Darivanju krvi ne mogu pristupiti osobe koje su unazad 14 dana putovale izvan Hrvatske i koje su unazad 14 dana bile u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da same nisu imale simptome infekcije).

Osobe koje su preboljele koronavirus smiju pristupiti darivanju krvi nakon proteka 28 dana od prestanka simptoma ili dobivenog pozitivnog testa na COVID-19.

Evo kada cijepljene osobe mogu dati krv

Osobe koje su se cijepile protiv COVID-19 mogu darivati krv 48 sati nakon cijepljenja ako su cijepljene Pfizer/BioNTech, Moderna ili CureVac cjepivom.

Ako su cijepljeni AstraZeneca ili Johnson&Johnson/Jansen cjepivom tada krv možete dati četiri tjedna nakon cijepljenja, a osobe koje ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje također mogu krv dati četiri tjedna nakon cijepljenja, pojasnili su iz Zagrebačke županije.

Ako ste imali simptome nakon cijepljenja (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija) tada je potrebno sačekati  sedam dana od prestanka simptoma.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare