Kakvu hranu jedemo: Zbog učestalog povlačenja različitih prehrambenih proizvoda, udruge potrošača traže da se kazne svi odgovorni

hranu
Foto: Pixabay

Na stranicama Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu od početka ove godine objavljeno je više od 50 obavijesti o opozivu ili povlačenju pojedinih neispravnih prehrambenih proizvoda za ljude. Bilo je povlačenja i hrane za stoku, dodataka prehrani, plastičnog posuđa, ručnih ribeža, kao i kuhinjskog pribora “više vrsta”.

Samo u tri dana ovog tjedna opozvana su ili povučena četiri prehrambena proizvoda.

Što jedemo i iz čega već dugo je ozbiljan problem koji može ugroziti naše zdravlje. Iako su na planu zaštite potrošača u tom smislu posljednjih godina učinjeni znatni pomaci, to nije dovoljno.

Udruga za zaštitu potrošača “Korana” iz Karlovca odlučna je u namjeri takvim nečasnim radnjama reći dosta te mjerodavna tijela natjerati da primjerenim zakonskim rješenjima opale po džepu sve odgovorne u lancu, od proizvođača, uvoznika do trgovaca. Kako je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila predsjednica udruge Marina Novaković Matanić, u ponedjeljak su predstavnici udruge u vezi s ovom temom dogovorili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede.

Koliko je hrana koju jedemo zdrava i kvalitetna

– Svjedoci smo konstantnog povlačenja proizvoda s polica trgovina. Ljudi su uplašeni, pitaju se koliko je hrana koju kupuju zdrava i kvalitetna. Pozdravljamo pojačane kontrole od strane nadležnih tijela, ali želimo da se uvedu nove mjere i pojačaju kontrole do te mjere da se spriječi dolazak takvih neispravnih proizvoda u ponudu za kupce – ističe Novaković Matanić.

Iz udruge će, naime, tražiti da se izmijeni zakonodavni okvir, a jedna od novih mjera koje predlažu jest da se kupac neispravnog proizvoda obešteti ne samo tako da dobije povrat novca u vrijednosti kupljenog proizvoda, nego znatno više – da ima pravo na svojevrsnu naknadu štete što je takav proizvod uopće konzumirao i ugrozio svoje zdravlje.

Treba pojačati i kontrole

– U ovom trenutku ne možemo kalkulirati o visini takve odštete, ali svakako bi trebalo uvesti određeno stupnjevanje ovisno o vrsti nedopuštene supstancije. Svima nam uzor može biti SAD, u kojemu se takve odštete kupcima kreću i u milijunskim iznosima. Naravno, ne kažemo da će to biti moguće i u nas, ne možemo doslovno preslikavati zakonodavstvo druge zemlje. Vidjet ćemo što će u tome smislu predložiti Ministarstvo poljoprivrede – ističe Marina Novaković Matanić. Zakon bi, dodaje, trebalo izmijeniti i na način da potrošačima bude uopće omogućeno podizanje takvih tužbi.

Što se tiče penalizacije, iz udruge traže da se rigoroznije kazne uvedu za sve sudionike koji su takav proizvod stavili na tržište (proizvođač, uvoznik, trgovac), a što se tiče pojačane kontrole, smatraju kako bi nju trebalo povećati već na carini.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Goricanka
Goricanka
2 months ago

Pesticidi nisu najveca i jedina opasnost za kvalitetu hrane. Da li itko kontrolira higijensku ispravnost hrane, rukovanje namirnicama od proizvodnje, preko distribucije, postupanje s hranom na prodajnom mjestu /to ukljucuje kontakt-dodirivanje od strane i potrosaca i trgovaca/. Svakog jutra gledam sa balkona dostavu i istovar robe. Narocito bih skrenula paznju na distribuciju kruha i peciva, istovar istih na ulicu ispred skladista supermarketa i mislim si sto mi to jedemo /upitno je rukovanje sanducima sa kruhom/. Prostor iza skladista i kolica za kupce nekad su prana crijevima za vodu sto ukljucuje i prostor za istovar robe. Tako nesto godinama nisam vidjela.… Read more »