Croatia Airlines u prvih šest mjeseci prevezla 208 tisuća putnika: Unatoč mjerama štednje, ostvarili su gubitak od 147,7 milijuna kuna

croatia airlines
Foto: Croatia Airlines / Š. Lugarov

Poslovanje Croatia Airlinesa i u prvom polugodištu ove godine obilježili su znatno otežani uvjeti uzrokovani epidemiološkom krizom, koji su doveli do velikog pada potražnje za uslugama zračnog prijevoza. To se negativno odražava na financijsko poslovanje tvrtke, kao i avio industrije u cijelosti. Unatoč tome, u razdoblju siječanj – lipanj 2021. zabilježen je operativni gubitak od 136,9 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 147,4 milijuna kuna, što je pozitivan pomak od 25,8 milijuna kuna, odnosno 15 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su iz Croatia Airlinesa.

Zrakoplovi Croatia Airlinesa u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine obavili su ukupno 5421 let (4 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Ukupno je prevezeno 208.657 putnika, što je 37 posto manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine.

Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 15 posto (71.367 putnika), a u međunarodnom redovitom prometu zabilježeno je 46 posto manje putnika (131.181 putnik), dok je izvanrednom (charter) prometu prevezeno 8 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje lani (6109 putnika). Putnički faktor popunjenosti iznosio je 45,3 posto, što je 13,4 postotnih bodova manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine.

Operativni prihodi očekivano su ostvareni na nižoj razini u usporedbi s istim razdobljem lani, a najveća razlika zabilježena je u prihodima od putničkog prijevoza zbog znatno manjeg broja prevezenih putnika u prvom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2020.

Atletski klub Velika Gorica

Drugi kvartal 2021. godine mnogo je snažniji od istog razdoblja prošle godine, što je osobito vidljivo u porastu broja putnika u međunarodnom prometu, premda je porast zabilježen i u domaćem prometu, ističu iz Croatia Airlinesa.

Brutto plaće zaposlenicima smanjene ze 15 posto

Operativni troškovi u prvom polugodištu ove godine niži su za 13 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2020. godine, što nominalno iznosi 64,4 milijuna kuna. Osim manje razine  prometa, na smanjenje operativnih troškova značajno su utjecale i provedene mjere štednje unutar kompanije kao što su smanjenje bruto primanja zaposlenika za 15 posto, provedba operativnih mjera optimizacije reda letenja uz primjenu i ostalih rigoroznih mjera štednje.

U ovogodišnjoj sezoni tvrtka raspolaže s 13 zrakoplova, koji trenutno izravno povezuju Zagreb s 14 europskih odredišta i 5 hrvatskih zračnih luka. Dodatna važnost i doprinos turizmu u uvjetima krize vidljiva je i u povezivanju hrvatskih obalnih aerodroma s europskim odredištima s obzirom na to da zrakoplovi tvrtke izravno povezuju ZL Split s 12 europskih odredišta, ZL Dubrovnik sa 6 europskih gradova i ZL Rijeka s Münchenom.

Kako bi osigurala povezanost i snažno podržala turistički proizvod Hrvatske, Croatia Airlines tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno, a u suradnji s mnogim turoperatorima predviđeno je i više od 200 turističkih čarter (izvanrednih) letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare