Pomor periski na Jadranu: Ako ih vidite, žive ili uginule, dojavite Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Zbog zaraze pomor periski događa se na cijelom Jadranu, što bi moglo dovesti do potpunog izumiranja ove endemske morske vrste

periski
Foto: Pixabay

Zavod za zaštitu okoliša i prirode pozvao je građane da im dojave lokacije na kojima su vidjeli periske kako bi mogli pratiti ove endemske školjke koje su trenutačno pod visokim rizikom od izumiranja. Zbog zaraze pomor periski događa se i u Jadranu što bi moglo dovesti do potpunog izumiranja ove endemske morske vrste.

Periska je endem Sredozemnog mora te ujedno najveći školjkaš koji može narasti do 120 cm. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste.

Zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj što znači da ih ne smijete vaditi iz mora jer bi vas to moglo koštati od 7 tisuća do 30 tisuća kuna, kako to propisuje Zakon o zaštiti prirode.

periski
Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Pomor periski u Jadranu

Prije četiri godine na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski. Nažalost, pomor periski počeo se događati i na Jadranu. Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora pojavila se u svibnju prošle godine. Zaraza se u manje od godine dana proširila cijelim Jadranom, kažu u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode. Uzročnik masovnog pomora periske nije u potpunosti poznat, ali kao moguće uzročnike stručnjaci navode parazite i bakterije koji dovode do nestajanja kompletne populacije na pojedinim lokalitetima.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pokušavaju otkriti lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke. Žive jedinke u zoni zaraze predstavljaju potencijalno otporne jedinke, koje bi mogle biti osnova za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru, ističu u Zavodu.

I zato dok ste na godišnjem odmoru na moru, ako negdje uočite žive ili uginule periske javite Zavodu lokacije periski na e-mail vrste@mzoe.hr ili preko online obrasca za dojavljivanje koji se nalazi na stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare