Liječnici upozoravaju: Ne pretjerujte s klimom tijekom ljetnih vrućina. To može biti izuzetno opasno za malu djecu, starije i bolesne osobe

Foto: Pixabay

U ljetnim mjesecima kada su vrućine velike, klima uređaji mogu pomoći kod rashlađivanja prostora, ali treba ih koristiti umjereno. Ako se ne upotrebljavaju pravilno, ti uređaji mogu itekako naštetiti našem zdravlju, upozoravaju liječnici.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu prostora u kojem živite održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu.

Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Rasprostrite mokre ručnike u prostoriji. No, ne zaboravite da se time povećava vlažnost zraka.

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske inače izlazak vani izaziva preveliki šok za organizam.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti zdravstvene teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom.

Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

klimom
Foto: Pixabay

Utjecaj klima uređaja na zdravlje

Velike temperaturne razlike mogu biti štetne za zdravlje, pogotovo za srčano-žilni sustav, pa je dobro zapamtiti da najveća razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi smjela prelaziti 7°C. To pogotovo vrijedi za djecu, starije, osobe s kroničnim bolestima i osobe s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.

Osjetljivije osobe ne bi trebale pretjerati s korištenjem klima uređaja kod kuće i na radnom mjestu (u uredima) jer im može uzrokovati prehladu, bolove i ukočenje vrata ili leđa. Također pazite da puhanje ne usmjerite izravno prema sebi, pogotovo ne u glavu kako ne biste zadobili glavobolje, upale sinusa, uha i očiju, neprestane infekcije dišnog sustava i psihički zamor, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Redovito održavajte i čistite klima uređaje

Ne zaboravite da redovito održavanje klima uređaja i nepretjerivanje s hlađenjem omogućuje njegov pravilan rad i uštedu energije. To znači da biste trebali barem jednom godišnje pozvati servisera da vam očisti klimu.

Zrak iz klima uređaja koji se ne održavaju redovno često je loše kvalitete, a ponekad i neugodnog mirisa, što kod ljudi može izazvati neugodne reakcije, kronične bolove u kralješnici i „sindrom bolesne zgrade“. Najčešće tegobe koje su povezane sa “sindromom bolesne zgrade” su upala sluznice očiju, nosa i grla, osjećaj suhoće sluznice, kašalj, svrbež, učestalije infekcije dišnog sustava i glavobolja.

Ako nemate klima uređaj, može pomoći i ventilator jer naši roditelji, bake i djedovi živjeli su bez klima uređaja i i tijekom ljetnih vrućina nisu imali upale sinusa, glavobolje ili upale očiju.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare