Na velikogoričkom području počinju seizmička snimanja: Radovi će trajati oko mjesec dana

seizmička
Foto: Pixabay

Na širem području Velike Gorice u ponedjeljak, 16. kolovoza započinje snimanje seizmičkih podataka. Snimanje se provodi u sklopu projekta istraživanja ugljikovodika na istražnom prostoru Sava-06 koje uključuje dijelove Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Ekipe za snimanje krenuti od jugo-istoka poligona te se kretati prema sjevero-zapadu poligona, izvijestili su iz goričke Gradske uprave.

Investitor je tvrtka Aspect koja je dobila dozvolu Vlade Republike te potpisala ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika u ožujku 2020. godine.

Predstavnici investitora te geologa koji će provoditi snimanje su krenuli s izravnim obavještavanjem građana i vlasnika poljoprivrednih zemljišta od svibnja ove godine.

Ključne informacije oko projekta

Na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije prostire se istražni prostor Sava-06 za koji je tvrtka Aspect dobila dozvolu od Vlade Republike Hrvatske za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te u ožujku 2020. godine službeno potpisala ugovor.

Istražne aktivnosti se provode u nekoliko faza, a jedno od njih je i snimanje seizmičkih podataka modernom tehnologijom.

Prije početka istraživanja investitor je izradio idejni projekt snimanja te procjenu utjecaja zahvata na okoliš te je ishodio sve potrebne dozvole i suglasnosti za projekt.

Seizmičko snimanje se izvodi na način da se promatra kretanje seizmičkog vala od njegovoga izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju od kojih se on reflektira i njegov povratak do prijamnika – geofona. Val kreira izvor na površini – radno vozilo koje u pravilnim razmacima emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju do pet sekundi. Povratkom vala na površinu – na kojoj se nalaze bežični geofoni – dobivamo jasnu sliku onoga što se nalazi ispod zemlje.

Identična istraživanja provodila su se tijekom cijelog proljeća na području Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Osječko-baranjske županije. Prije nekoliko godina uspješno je proveden projekt istraživanja i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Slična snimanja seizmike djelomično napravljena su u ovom kraju i 1998. godine, ali sad je riječ o modernoj tehnologiji koja nam omogućava puno bolje razumijevanje podzemlja.

seizmička

Snimanja će trajati oko četiri tjedna

Snimanje će trajati otprilike četiri tjedna, ovisno o vremenskim prilikama, a na terenu će biti prisutno oko 150 stručnjaka iz Mađarske i Hrvatske.

Investitor će vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi. Odštetni zahtjevi mogu se preuzeti u općinskim prostorijama.

Svi prikupljeni podaci su vlasništvo Republike Hrvatske i prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika dostupni su svim akademskim, znanstvenim i obrazovnim te državnim institucijama.

 

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 months ago

Seizmička snimanja? Ma dajte. Traže naftu da nam zatruju vodu i zemlju. Fuj HADEZE

Zadnji uredio 2 months ago by Ribničan