Nakon upozorenja HNB-a: Banke počele ukidati prešutne minuse na tekućim računima građana

hnb
HNB, kojoj je na čelu guverner Boris Vujčuć, upozorila je na prešutna prekoračenja po tekućem računu / Foto: HNB

Klijenti hrvatskih komercijalnih banaka počeli su ovih dana dobivati obavijesti o ukidanju prešutnih prekoračenja, odnosno prešutnih minusa na tekućim računima. Događa se to nakon što je Hrvatska narodna banka (HNB) početkom kolovoza ukorila banke koje nude te prešutne minuse budući oni nisu regulirani niti su u skladu s normama zaštite potrošača.

Inicijativa HNB-a

HNB je tom prilikom objavila kako je pokrenula inicijativu za zakonske izmjene kojim će se dodatno regulirati prekoračenja po tekućim računima i zaštititi potrošače. Gdje su najveći problemi s prešutnim prekoračenjima? Ukratko, prema podacima HNB-a, čak 95% svih prekoračenja odnosi se na tzv. prešutna prekoračenja, a ti prešutni minusi su u prosjeku 30% skuplji od dopuštenih prekoračenja i često iznose čak 300% prosječnih mjesečnih primanja građana.

Tako je i na adresu našeg čitatelja ovih dana stiglo pismo iz banke kojoj je klijent. U tom pismu obavještava se klijent kako će mu prešutni minus biti opozvan u cijelosti za dva mjeseca. Banka omogućuje otplatu dugovanja nastalog zbog prešutnog minusa u 12 mjesečnih oboroka uz plaćanja fiksne redovne kamate koja se obračunava ”na iskorišteni iznos prešutnog prekoračenja po ugovorenom modelu računa”.

Nikada nije dogovrio prešutni minus s bankom

– No, koliko se ja sjećam, nikada nisam u banci pristao niti dogovorio prešutni minus po tekućem računu. Stoga ga nikada nisam niti koristio, ali tko zna koliko je ljudi zbog manjka novca moralo ući i u taj minus na kojeg se, kao što smo čuli, obračunavaju veće kamate nego na onaj dopušteni – objašnjava naš sugovornik.

Naravno, u pismu banke se navodi i da ako klijent nije koristio prešutni minus može zanemariti informacije o uvjetima otplate. Očito je pritisak HNB-a na ovu ne baš moralnu praksu banaka urodio plodom. Nitko, međutim, ne zna koliko su bankari dosad zaradili od građana na tim prešutnim prekoračenjima. A i pitanje je koliko će građana sada biti u problemu otplatiti dugove nastale zbog prešutnih minusa.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare