Reakcija Gradske četvrti Hrvatski velikani na tijek rekonstrukcije Tomaševićeve ulice

hrvatski velikani

Nakon što je u petak gradonačelnik Krešimir Ačkar najavio kako će rekonstrukcija Tomaševićeve ulice obuhvatiti i dio oko zgrada na broju 15 i 17, u ponedjeljak su se priopćenjem oglasili iz Gradske četvrti Hrvatski velikani.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U petak, dana 20. kolovoza 2021. godine, u Tomaševićevoj ulici kod kućnoga broja 15 i 17 održan je otvoreni sastanak stanara, predstavnika i vijećnika gradske četvrti. Temeljna svrha susreta bila je upoznavanje zainteresirane javnosti sa okolnostima vezanim uz završetak rekonstrukcijskih radova u spomenutoj ulici.

Prisutni građani i predstavnici zajedno su obišli gradilište te iznijeli konstruktivne prijedloge ali i izrazili zabrinutost oko pojedinih segmenata obnove.

U fokusu rasprave bila je sigurnost u prometu s obzirom na novu regulaciju u kojoj će Tomaševićeva ulica u svom najdužem dijelu postati cesta sa prednošću prolaska. Iako je područje okategorizirano kao ”Zona 30”, prisutni ispravno izražavaju sumnju u praksu pojedinih vozača te se kao prijedlog iznosi postavljanje uzdignutih ploha pješačkih prijelaza. Također, izražena je i zabrinutost u vezi s prekinutim nogostupom na sjevernoj strani ulice između brojeva 3 i 5, te od broja 13 do broja 17, koji će možebitno rezultirati povećanim brojem pješaka na samoj cesti čime nije riješen problem gužve u vršnim satima uzrokovan blizinom škole.

Nadalje, iako su nakon vijećničkih prijedloga radovi prošireni na prilaze garažama, oni će se odviti samo kod brojeva 15 i 17, a okupljeni zaključuju kako u tom segmentu rekonstrukcija nije cjelovita jer je takvih lokacija više, kao npr. na brojevima 1, 2, 3 i 6. U smislu izvedbe, vlasnici garaža zabrinuti su zbog slivnih voda i potencijalnih oticanja u zgradu. Zaključno, stanari su izrazili nezadovoljstvo smanjenim brojem parkirnih mjesta uvođenjem zelenih otoka.

Vijećnici gradske četvrti naglašavaju kako sve prijedloge i potencijalne probleme adresiraju, iznose Gradu te inzistiraju na komunikaciji i stručnim rješenjima. Prisutnima je zato prezentirana i oskudna dokumentacija te korespondencija koju je u najvećoj mjeri samoinicijativno unatrag godinu dana prikupljao sadašnji predsjednik Zoran Lovrić.

Do današnjega dana, a nakon brojnih upita, vijeću četvrti i građanima čiji su domovi obuhvaćeni rekonstrukcijom od strane Grada nije prezentirana projektna dokumentacija kao niti jedan drugi relevantni dokument. Shodno tome, vijeće je u mogućnosti reagirati tek kada se pojedini zahvati obave, a za ad hoc izmjene projektne dokumentacije upitnoga postojanja koje su rezultat isključivo njihovih apela vijećnici saznaju sa društvenih mreža.

Vijeće gradske četvrti Hrvatski velikani drži da stanovnici naselja u centru grada nakon gotovo pola stoljeća zanemarivanja komunalne infrastrukture zaslužuju pravodobno informiranje i direktnu komunikaciju. Iste uvjete zaslužuju i sve ostale četvrti te naselja Velike Gorice, a Hrvatski velikani će im i dalje stajati kao primjer.

Proglas o održanome zboru građana objavljen je 19. kolovoza, a dan nakon gradonačelnik Ačkar, opet bez najave, sa suradnicima obilazi gradilište i donosi odluku o proširenju radova na koje je vijeće ukazivalo da je potrebno.

Ako postoji kauzalnost između ta dva događaja, a s obzirom na evidentno izbjegavanje komunikacije s vijećnicima čime se direktno krši Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, držimo da bi se onda zborovi građana trebali održavati svaki tjedan”, navode iz GČ Hrvatski velikani.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare