Roditelji uplatili maturalac, ali djeca na ekskurziju nisu otišla: Već godinu dana čekaju povrat novca

ekskurziju
Foto: Gorica.info

Agencije duguju milijune za otkazane ekskurzije, a roditelji već više od godinu dana čekaju na povrat uplaćenog novca. Je li tome sada kraj?

Odgovor nije tako jednostavan. Ministarstvo turizma milijunima pomaže turističkim agencijama s padom prometa od 75 posto zbog korone, ali hoće dio tog novca i stići do oštećenih.

Od ekskurzije ništa

Uplatio je više od 3 i pol tisuće kuna za maturalac svoje kćeri u Grčku. Ona je sada već upisala fakultet, a od ekskurzije nije bilo ništa, baš kao ni od povrata novca, piše RTL Danas.

– Grčka je takvo tržište gdje su oni morali unaprijed to sve uplatiti, nama nisu dali nikakve potvrde o uplatama koje smo tražili. Ne javljaju se na telefone, zatvoreni su – rekao je Alen Babić iz Splita.

Gotovo istu situaciju ima otac iz Velike Gorice. Novac uplaćen za putovanje na kraju 7. razreda prije dvije godine, još nisu dobili natrag.

– Uplatili smo 1850 kuna za maturalno putovanje u Hrvatskoj. Meni kao roditelju je dosta, to nije mala svota. Ja neću propasti, ali to nije malo – kazao je Darko Kanjuh iz Velike Gorice.

I jedan i drugi razmišljaju o tužbi.

– Ovdje se radi o pronevjeri novca. Mi smo novac uplatili, svaki roditelj je uplatio, barem jedno osam razreda i to je velik novac. U svakom slučaju razmišljamo i o tužbi – izjavio je Kanjuh.

Ministarstvo turizma pomaže agencijama

Ministarstvo turizma počinje s isplatom ukupno 36 milijuna kuna bespovratnih sredstava agencijama za naknadu svih troškova poslovanja, uključujući i trošak povrata novca za putovanja koja se zbog pandemije nisu dogodila.

– U roku od predaje zahtjeva agencije imaju 14 dana za ostvariti povrate novca za uplaćene aranžmane. I ova sredstva koja raspodjeljujemo putem javnog poziva dio su sredstava koja će, mi se nadamo biti uplaćena onima koji povrat još nisu dobili – rekla je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica u Ministarstvu turizma.

Iz Udruge putničkih agencija poručuju – velik dio duga je vraćen, ostalo je još oko 15 milijuna kuna.

– Većina agencija, 90 i više % agencija se uspjelo snaći prodala su svoja osobna sredstva, dodatno se zadužile kod banaka  i uspjele roditeljima vratiti novac. Nažalost jedan dio agencija to još nije uspio, a za neke pretpostavljamo da će otići u stečaj i da neće uspjeti vratiti te novce – kazao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare