Krunoslav Capak otkrio što nas čeka na jesen i što će biti s cijepljenjem trećom dozom

krunoslav capak
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Iako se zaraza širi, Hrvatska već šest tjedana sigurno plovi narančastom zonom na koronakarti koju na tjednoj bazi ažurira ECDC. Narančasta boja znači da druge zemlje neće uvoditi ograničenja za sve svoje sugrađane koji se vraćaju s godišnjih odmora. Postojeće mjere istječu za nekoliko dana, a Stožer ih zasad nema namjeru mijenjati. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako Hrvatska ima najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Europe, ali i mnogih drugih.

– Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mjere, ove postojeće će se produžiti do 15. rujna. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi COVID-potvrda – rekao je Capak za Novu TV.

COVID-potvrde

Očekivanja su da četvrti val neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život?

– Nismo razmišljali da ih uvedemo za šoping centre, dućane, kafiće, restorane… Ali opcija ostaje otvorena – rekao je Capak.

Također, razmišlja se da COVID-potvrde budu iskorištene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale. Kao što pacijenti ne bi trebali zaraziti pacijente tako pacijenti ne bi trebali zaraziti djelatnike – kazao je Capak.

Također, razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja.

– U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju cijepljenja. Mi svakako podržavamo cijepljenje djece od 12 do 18 godina – što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom – istaknuo je Krunoslav Capak.

Trenutno se razgovara o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije cijepe, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi – medicinske, ugostiteljske škole…

– Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na cijepljenje skupa sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji cijepiti jer ta mogućnost sada postoji – objasnio je.

Treća doza cjepiva

Capak je otkrio da intenzivno razmišljaju o cijepljenju trećom dozom.

– Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Europe je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost – naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje ranjive skupine će prve biti na redu, što će biti vrlo brzo.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare