Banke na prešutnim minusima zgrću milijarde: Može li prosječna hrvatska obitelj živjeti bez minusa

četvrti val
Foto: Gorica.info

Prešutne minuse koji su prošle godine od iznimke postali pravilo i na kojima banke zgrću milijarde, Hrvatska banka želi zaustaviti. Gotovo milijun Hrvata preživljava upravo uz pomoć minusa.

Uzme li se za primjer prosječna tročlana obitelj, tu je suprug koji radi u poštanskoj djelatnosti i zarađuje prosječno 5830 kuna, supruga koja radi u trgovini prima 5455 kuna, a dijete je učenik u osnovnoj školi. Da bi preživjeli mjesec, prema izračunu sindikata treba im u prosjeku 10.500 kuna od čega će gotovo polovicu dati za hranu i režije. Tada ostanu u plusu od 785 kuna, ali ne zadugo, piše Dnevnik.hr.

Počinje nova školska godina, pa dodamo li opremu za školu, eto minusa od 1000 kuna, još 850 za trošak automobila, tu je i kredit za stan, troškovi u vidu lijekove i dodataka prehrani, odjeće, obuće, izvannastavnih i sportskih aktivnosti … i eto začas debelog minusa.

– Uvijek je to tisuća, dvije, nekoliko tisuća kuna koji bi čovjeku dobro došli, a upravo je to novac koji nemamo – upozorava Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

Hrvatska narodna banka predložila je Ministarstvu financija da zakonom odredi da prešutni minus ne smije biti veći od 1.500 kuna te da regulira kamate.

U odnosu prema bankama građani su uvijek slabiji. Zato ih Vlada mora zaštititi, poručuje predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

– Da propisom to reguliraju na način da se taj udar ne dogodi jer prvo, to nije interes banaka jer će gubiti sigurnost klijenata, a nije interes ni države jer će joj se povećati broj blokiranih, smanjit će se potrošnja i prihodi od PDV-a te potražnja pa će se to u cjelini osjetiti na gospodarstvu”.

Kako razlikovati dopušteni i prešutni minus?

Dopušteno prekoračenje je minus koji vam banka dopušta temeljem vašeg ugovora o tekućem računu dok prešutno prekoračenje nadmašuje i stanje vašeg računa i vašeg minusa. Laički rečeno to je minus na minus.

Dopušteni minus je ugovor o kreditu koji štiti potrošača na način da ima ograničenu efektivnu kamatnu stopu, mogućnost vraćanja duga na rate, informacije u svakom trenutku, i za njega se prethodno radi procjena kreditne sposobnosti.

Prema podacima HNB-a, čak 95% svih prekoračenja odnosi se na tzv. prešutna prekoračenja, a ti prešutni minusi su u prosjeku 30% skuplji od dopuštenih prekoračenja i često iznose čak 300% prosječnih mjesečnih primanja građana.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare