Pravomoćnom presudom utvrđena ništetnost ulazne naknade za obradu kredita: Banke su nezakonito naplatile oko milijardu kuna

presudom
Foto: Policija

Donesena je prva pravomoćna presuda kojom je utvrđena ništetnost tzv. ulazne naknade za obradu kredita, objavila je u četvrtak udruga Franak.

Županijski sud u Zagrebu prvi je put u Hrvatskoj potvrdio 20. srpnja pravomoćnost presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i time je utvrdio za dva ugovora o kreditu ništetnost ulazne naknade za obradu kredita. Ujedno je suđena tom presudom i ništetnost izlazne naknade za prijevremenu otplatu, za što postoji već dosta stabilna sudska praksa u Hrvatskoj, navode iz udruge.

Prema obrazloženju presude HPB nije dokazao da se o toj odredbi pojedinačno pregovaralo, radi se o standardnoj odnosno tipskoj ugovornoj odredbi, u ugovoru nije navedeno od čega se sastoji ulazna naknada u iznosu 3%, takva ugovorna odredba uzrokovala je neravnotežu obveza na štetu potrošača i zbog svih navedenih razloga ugovorena ulazna naknada je ništetna ugovorna odredba.

Budući da su banke u većini ugovora o kreditu ugovarale ulazne naknade od 1% do 3% iznosa kredita, procjenjujemo ugrubo da su banke dužne potrošačima zajedno sa zateznim kamatama oko milijardu kuna nezakonito naplaćenih ulaznih naknada.

Čeka se reakcija Vrhovnog suda

Na temelju  dosadašnje pravomoćne sudske prakse u Hrvatskoj udruga Franak zaključuje da imamo sudski utvrđenu ništetnost valutne klauzule CHF i ništetnost promjenjivih kamatnih stopa, potvrđeno revizijama i ustavnosudski. Također je utvrđena i ništetnost izlaznih naknada za prijevremenu otplatu kredita, pravomoćno potvrđeno nekoliko desetaka puta i zaključeno na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda.

Ništetnost ulaznih naknada za obradu kredita, pravomoćno utvrđeno zasad jednom presudom i ništetnost cijelog ugovora s valutnom klauzulom CHF, dvaput pravomoćno utvrđeno.

To znači da Vrhovni sud mora zauzeti konačno stajalište što prije, jer se radi o sustavnim propustima banaka za koje su moguće mnogobrojne tužbe potrošača koji moraju imati pravnu sigurnost za svoje tužbe.

Iz udruge Franak pozivaju Vrhovni sud da hitno odluči o revizijama u kojima se postavlja pitanje ništetnosti CHF ugovora.

 

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 year ago

Da li se to odnosi na sve krrdite ili samo na one u CHF?