Fina zbog digitalizacije zatvara neke poslovnice: Smanjit će i broj radnika

fina
Foto: Gorica.info

Financijska agencija (Fina) zbog digitalizacije kreće u restrukturiranje poslovanja, što obuhvaća i smanjenje broja zaposlenih. Prema neslužbenim podacima koje je objavio Jutarnji list, kao tehnološki višak uz otpremnine moglo bi otići između 300 i 400 ljudi. Fina se ne financira iz proračuna, nego iz vlastitih prihoda.

Fina je prošlu godinu završila sa 17 posto manje prihoda, odnosno ukupni su joj prihodi u 2020. iznosili 778,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 775,7 milijuna kuna, pa je neto dobit na kraju godine bila 10,5 milijuna kuna i čak je 87 posto manja u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihodi pali su značajno zbog smanjenja prihoda od poslova provedbe ovrha. U travnju 2020., naime, Vlada je uvela moratorij na ovrhe građana zbog izvanredne situacije s covid-krizom, što je potrajalo sve do 18. listopada prošle godine, pa je to utjecalo na poslovanje Fine.

Nadalje, smanjene su i cijene prisilne naplate, a smanjen je i prihod od poslova platnog prometa i usluga za građane i poduzetništvo s obzirom na to da su i tvrtke i građani više koristili e-usluge u epidemiji.

Fini čak 51 posto prihoda odlazi na troškove osoblja, odnosno 393,7 milijuna kuna u prošloj godini otišlo je na plaće i ostale dodatke za 2853 radnika koji rade u 175 poslovnica. Troškovi uprave u 2020. iznosili su 6,4 milijuna kuna.

U Fini se sve manje obavlja platni promet jer se taj oblik poslovanja preselio online, Fina razvija i neke nove digitalne servise, pa će joj u budućnosti trebati manje poslovnica i manje radnika, piše Jutarnji list.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare