Upozorenje iz agencije za lijekove: Od jeseni neće biti važnog lijeka u Hrvatskoj

lijeka
Foto: Gorica.info

Švicarska farmaceutska tvrtka Roche upozorio je hrvatsku i europsku agenciju za lijekove o nestašici lijeka za liječenje težih oblika reumatoidnog artritisa.

– U Hrvatskoj su uskoro mogući ili se očekuju poremećaji u opskrbi tržišta lijekom RoActemra (tocilizumab). Nestašica lijeka RoActemra očekuje se od listopada 2021. godine. Ponovna uspostava opskrbe očekuje se do kraja 2021. godine, navode iz Hrvatske agencije za lijekove.

Iz agencije za lijekove upozoravaju kako bi prekid liječenja lijekom RoActemra u slučaju nestašice mogao dovesti do razbuktavanja bolesti kod osoba koje boluju reumatoidnog artritisa  i drugih oblika artritisa.

Atletski klub Velika Gorica

– Stoga je potrebno ponovno ocijeniti bolesnikovo trenutačno stanje bolesti, režim liječenja i potencijalni rizik od razbuktavanja bolesti (u slučaju propuštanja doza lijeka RoActemra tijekom nestašice u trajanju od približno 13 tjedana za lijek RoActemra 20 mg/ml koncentrat za otopinu za infuziju (za intravensku primjenu). U bolesnika koji primjenjuju supkutanu formulaciju lijeka RoActemra treba uzeti u obzir i broj neupotrijebljenih napunjenih štrcaljki/brizgalica kojima pojedini bolesnik raspolaže.

Za bolesnike u kojih postoji rizik od razbuktavanja bolesti dostupne su druge mogućnosti liječenja, navode iz agencije za lijekove.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare