Bez dozvole bi mogli ostati vozači koje muče alergija ili žgaravica: O tome će odlučivati obiteljski liječnici

dozvole
Foto: Gorica.info

Vozači koje muče alergije ili žgaravica mogli bi ostati bez dozvole koju bi mogao oduzimati obiteljski liječnik. To je, naime, predviđeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za izmjene je upravo završilo e-savjetovanje, a što će se od mnoštva primjedbi uvažiti, znat će se za nekoliko dana, piše dnevnik.hr.

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa zadaju više glavobolja obiteljskim liječnicima nego policiji. Upravo će oni, usvoji li se zakon, morati odlučivati jesu li njihovi pacijenti sposobni voziti.

– Na primjer, pacijent nam se javi zbog visoke temperature ili zbog išijasa ili alergije. Mi taj čas moramo odrediti koje vrijeme on ne može voziti auto, upisati to u karton i putem centralnog elektronskog zdravstvenog sustava o tome obavijestimo policiju – rekla je Nataša Ban Toksić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Dosada je takve odluke donosila medicina rada.

– Jedino specijalisti medicine rada u svom kurikulumu specijalizacije imaju dio koji se odnosi na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sudionika u prometu – rekao je Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada.

I procedura je bila drukčija.

– Ako ja utvrdim da je netko privremeno ili trajno nesposoban za upravljanje motornim vozilom, taj netko ima rok od 15 dana da se žali drugostupanjskom povjerenstvu za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti. Ovdje nema prava žalbe – rekao je Furlan.

Kod liječnika autom, a doma pješice?

Moguće je da pacijent koji je kod liječnika stigao automobilom, kući mora pješice.

-Sposobnost upravljanja vozilom može smanjiti i konzumiranje čitave palete lijekova. Iznenadili biste se da se tu nalaze i lijekovi protiv alergije i lijekovi za smanjenje lučenja želučane kiseline – rekla je Ban Toskić.

Profesionalnim vozačima pak preskakanje jedne instance odgovara.

-Vozači neće morati ići na izvanredni liječnički pregled. Znači, u neku ruku bi imali pojednostavljeni sustav u odnosu na važeći – rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

S druge strane, obiteljski liječnici strahuju da će izmjene Zakona drastično narušiti odnos liječnika i pacijenta.

– Moguće će biti i agresije i verbalne i fizičke jer s time smo se već dosada i suočavali – rekla je Ban Toskić.

– Zamislite da zakonom nametnete svećenicima obavezu da odaju ispovjednu tajnu ili odvjetnicima da izdaju ono što im njihovi klijenti, tj. branjenici, u povjerenju kažu – rekla je Nataša Ban Toskić.

guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
4 months ago

Po mome mišljenju treba ukinuti plaćanje zdravstvenog osiguranja jer se ne dobije ništa, a sada bi nam još ukidali i vozačke jer si alergičan na primjer. Ljudi će izbjegavati odlazak liječniku kako bi sačuvali vozačku. Pih. odvratno.

Zadnji uredio 4 months ago by Ribničan
Stjepan.v3
Stjepan.v3
4 months ago
Odgovori na  Ribničan

Pa, kakav je mentalni sklop tih ljudi, koji predlažu takve zakone. Oni su potpuno sišli s uma. Ni ne slute kakve bi posljedice to moglo izazvati. To nema veze s zdravom pameću!!!

Davor
Davor
4 months ago

Debilno potpuno. Nek ukinu plaćanje socijalnog. Ionako sve preglede i lječenja plaćamo.