Ministar Beroš najavio: Od 1. listopada liječnici i medicinske sestri bez potvrde ne mogu na posao

liječnici

Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu. Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju covid-potvrde razgovaraju već tjednima, a službena odluka bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna.

– Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje – objašnjava Beroš i dodaje da je u tijeku nabava testova za zaposlenike.

Testiranja sada besplatna, a onda će se plaćati

U prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva, testiranja provode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

Atletski klub Velika Gorica

– Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom promisle i cijepe se – smatra Beroš.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. rujna u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 posto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 posto. Kad se gleda u brojkama, zaposlenih je 74.531, dakle njih 25.012 morat će imati ili dokaz da su preboljeli ili se barem jednom na tjedan podvrgnuti testu.

Najmanje testiranja odrađivat će liječnici, među kojima nije cijepljeno njih 15,75. Na cijepljenje se zasad nije odlučilo 30 posto doktora dentalne medicine i čak 38,01 posto sestara. Najmanja procijepljenost je među nezdravstvenim osobljem, i to čak 40,77 posto.

Covid potvrde uvest će se i u sektor socijale

Nakon najave uvođenja potvrda u sustav zdravstva, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, sljedeća na redu je socijala. No, hoće li i djelatnici u domovima za starije također od početka listopada ili nešto kasnije na posao uz covid-potvrdu, ovisi o organizaciji.

Inače, početkom ljeta planiralo se da se covid-potvrde s dolaskom jeseni uvedu na sva mjesta gdje je u ovom trenutku odlukama Stožera propisana obveza nošenja maski. Konkretno, od kafića, restorana, šoping-centara do frizeraja…

Ipak, od toga se odustalo, ali na snazi ostaju za sva veća okupljanja, bilo privatna, poput vjenčanja ili javna.

Unatoč porastu brojeva zaraženih, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite kažu kako pooštravanja postojećih mjera ne bi trebalo biti.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare