Danas počinje popis stanovništva: Što sve trebate znati o popisu i kako sami možete popisati sebe i ukućane

popis
Popis stanovništva 2021 počinje danas samopopisivanjem / Foto: Pixabay

Danas počinje popis stanovništva 2021. Radi se o povijesnom popisu budući će po prvi puta građani moći samostalno popisati sebe i ukućane. Popis 2021. provodit će se u dvije faze: od 13. do 26. rujna 2021. provodi se samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani, dok će se od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivanje provoditi putem uobičajenog terenskog popisivanja uz pomoć prijenosnih računala.

Evo što trebate znati o samopopisivanju:

– Provodi se od se 13. do 26. rujna 2021. godine.

– Samopopisivanje znači da će građani moći samostalno popuniti Upitnik o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva na platformi e-Građani.

– U Upitniku je šezdesetak pitanja, a cilj sastavljača bio je da bude jednostavan, pregledan i da ljude ne zbunjuje.

– Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. To znači da, ukoliko se i više članova u kućanstvu koristi e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

Atletski klub Velika Gorica

– Samopopisivanje omogućava sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

– Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice.

– Kontrolnu šifru treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.

– Svi podaci iz Popisa su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Više informacija o Popisu možete pronaći na mrežnoj stranici www.popis2021.hr.

Osobama koje odbiju dati podatke za popis prijete novčane kazne.

Popisni upitnik sa svim pitanjima možete pogledati ovdje.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare