KOLUMNA Put do uspjeha: Ovo je važna lekcija o teoriji i činjenici ili dobiti i gotovini Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Siniša Drobnjak
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina 35. kolumna za portal Gorica.info.

ULTIMATIVNA FORMULA POSLOVANJA

Sjećam se svojih početaka u poslovanju. Obično negdje pred kraj godine sam zatražio od knjigovođe izvještaj o poslovanju. Radio sam marljivo cijele godine i sad je došao onaj trenutak da vidim koliko sam novaca “zaradio”.

Atletski klub Velika Gorica

Naravno, nije mi palo na pamet da ga sam zatražim, barem jednom mjesečno, a kako sam koristio usluge knjigovodstvenih servisa, ni njima nije bio prioritet da me educiraju, jer su uvijek imali “pune ruke” posla.

Uzeo sam u ruke Račun dobiti i gubitka, jer mi je čitanje Bilance bilo ravno čitanju kineskog rječnika stranih riječi, i bacio oko na zadnji redak – tamo se nalazi Dobit. Moja nagrada za krv, znoj i suze prolivene tokom godine.

Ako je brojka bila pozitivna, mogao sam se ići napiti od sreće. Ako je brojka bila negativna, mogao sam se ići napiti.

Gledano iz današnje perspektive, nisam mogao više biti u krivu. Umjesto brojke na dnu izvještaja, bilo je važnije koncentrirati se na to kako sam došao do te brojke.

Dobit je posljedica učinkovitog i efikasnog upravljanja tvrtkom – kontroliranja troškova unutar ostvarenih prihoda.

Prihodi su rezultat učinkovitog i efikasnog upravljanja resursima i imovinom (aktivom) tvrtke. Postoji samo jedan razlog zašto tvrtka treba imati imovinu – da bi generirala prihode. Zašto bi smo inače posjedovali računala, aute, uređaje, opremu, poslovne prostore i slično – svrha su prihodi.

U slučaju kad se vaša tvrtka bavim primarno pružanjem usluga, onda su zaposlenici najvažnija “imovina” tvrtke – uloga zaposlenika je da ostvaruju prihode i svojim radom generiraju profit tvrtki.

Pojednostavljeno – uloga “imovine” je da generira prihod, a svrha prihoda je da generira dobit.

Ultimativna formula poslovanja je jednostavna – upotrijebite ili “zaposlite” imovinu koja je izrazito efikasna u generiranju prihoda i nakon toga učinkovito pretvorite prihode u dobit.

Osim što je nije lako sprovesti u djelo, gornja formula ima i jedan nedostatak – ne možete trošiti svoju dobit! Jedino što možete potrošiti je novac na računu vaše tvrtke.

Greška s početka ove lekcije koju sam radio iz godine u godinu je to što sam mislio da je dobit nešto što mogu potrošiti, jer ima oznaku valute uz prikazani broj na dnu Računa dobiti i gubitka.

Jedna od najvažnijih lekcija koju sam na teži način naučio je – Dobit nema nikakve veze za gotovinom koju imamo na računu!

Dobit je samo teorija, a gotovina je činjenica!

Račun dobiti i gubitka svake tvrtke je samo teorija. Drugim riječima, Račun dobiti i gubitka je zamišljen da vam teoretski objasni što dogodilo sa vašim prihodima, troškovima i dobiti – svrha tog izvještaja nije da vam objasni da se teorija (dobit) pretvorila u činjenicu (gotovinu). To je zadatak vašeg “cash flow” izvještaja.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare