Što nas čeka kada uvedemo euro: Mogle bi porasti cijene u kafićima, restoranima, frizerajima…

euro
Foto: Pixabay

Uvođenje eura u Hrvatskoj dogovoreno je za 1. siječnja 2023. godine. Plaće građana konvertirat će se po središnjem paritetu koji će iznositi 7,53450: ako vam mjesečno primanje iznosi 7534 kune i 50 lipa, pretvorit će se u točno 1000 eura na vašem tekućem računu.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je nedavno kazao da je dosadašnja praksa u svim zemljama EU-a pokazala kako se u zemljama koje su uvele euro brže povećao standard života. Plaće su, ustvrdio je, rasle brže nego cijene, pa nema razloga ne očekivati da tako ne bude i u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Hoće li pasti kamate na kredite?

Uvođenjem eura ukida se valutni rizik, jer je većina kredita i štednje hrvatskih građana već u eurima. Moguć je i mali pad kamata, a nestat će i trošak konvertiranja valute u valutu.

Očekuje se i rast cijena koji je poslije konverzije uslijedio u mnogim zemljama. Često se ističe susjedna Slovenija u kojoj su nakon uvođenja eura cijene skočile u prosjeku za oko 0,2 posto.

Atletski klub Velika Gorica

Dosadašnja iskustva članica Europske unije pokazuju da je učinak konverzije nacionalnih valuta u euro na rast potrošačkih cijena u prosjeku bio blag i jednokratan. Prosjek, međutim, uglavnom i služi da zamaskira pojedinačne terete.

Uvođenje eura u pravilu posvuda više pogađa standard građana s višim dohotkom, jer se dobra i usluge koje nakon implementacije eura najviše rastu odnose na automobile, kafiće, restorane, rekreaciju i kulturne usluge, čije stavke su u kućnim budžetima puno veće u bogatijim slojevima društva.

U većini europskih zemalja porasle su cijene

Prelazak s nacionalne valute na euro u najvećem broju EU članica doista je uglavnom potaknuo rast cijena u restoranima, kafićima, frizerskim salonima i centrima za ljepotu. Susjednu Sloveniju je, osim ugostiteljskih usluga, najviše iznenadio rast prijevoza, servisa kućanskih aparata, teretana i sportskih centara.

U Slovačkoj su, primjerice, najviše rasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, prijevoza, medicinskih proizvoda, usluga u domaćinstvu, građevinskih radova… Finska je, s druge strane, svjedočila naglom rastu cijena voća te odvoza smeća, dok je u Litvi naglo skočio mjesečni najam stanova.

Građani Hrvatske će na svojim kućnim budžetima nakon uvođenja eura bez sumnje iskusiti val poskupljenja, koji nisu izbjegli ni građani drugih članica Europske unije koje su prešle isti put, piše Slobodna Dalmacija.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare