Popis stanovništva: Bez potvrde popisivači i kontrolori ne mogu na teren. Troškove testiranja sami plaćaju

popisivači
Foto: Pixabay

Svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provedbi druge faze popisa stanovništva, morat će imati EU digitalnu covid potvrdu, priopćio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Cijepljenje, odnosno preboljeljenje, kao uvjet za dobivanje covid-putovnice, nisu, međutim, bili uvjet kada je u lipnju angažirano oko osam tisuća osoba, mahom mlađih, koje će sudjelovati u popisivanju od vrata do vrata diljem Hrvatske.

– U konzultacijama s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021., kada je raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore, svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u terenskom popisivanju stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj morat će posjedovati EU digitalnu covid potvrdu – pojasnili su iz DZS-a.

Državnom zavodu za statistiku je tijekom provođenja popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Hrvatske. Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje bliski kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU-ove digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore (što znači da je osoba preboljela COVID, cijepljena je ili ima negativan COVID test).

Do utorka u 19 sati uspješno je popisano više od 200 tisuća građana u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova. U prvoj fazi provedbe popisa do 26. rujna građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo,

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare