Farmaceutska tvrtka Sandoz povlači lijek iz Hrvatske: Pacijenti ostaju bez terapije jer nema zamjene

lijek
Foto: Pixabay

Farmaceutska tvrtka Sandoz objavila je kako iz Hrvatske povlači sve serije lijeka Bromergon 2,5 mg tablete s djelatnom tvari bromokriptin, izvijestila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Lijek se povlači iz regulatornih razloga. Serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

– Na tržištu u Hrvatskoj nisu dostupni drugi lijekovi s djelatnom tvari bromokriptin. Stoga upućujemo sve pacijente koji koriste ovaj lijek da se jave svom liječniku vezano uz nastavak terapije – poručili su iz Agencije za lijekove.

Početkom rujna Agencija za lijekove objavila je kako se u Hrvatskoj očekuje nestašica lijeka RoActemra (tocilizumab) koji se koristi za liječenje težih oblika reumatoidnog artritisa. Nestašica lijeka RoActemra očekuje se od listopada, a lijek bi trebao biti dostupan do kraja 2021. godine.

Iz Agencije za lijekove upozoravaju kako bi prekid liječenja lijekom RoActemra u slučaju nestašice mogao dovesti do razbuktavanja bolesti kod osoba koje boluju reumatoidnog artritisa  i drugih oblika artritisa.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare