Raste broj zaraženih: Zaraza se širi među djecom po školama, 20 posto svih oboljelih su učenici

zaraženih
Foto: Pixabay

Nastavlja se uzlazna epidemiološka putanja u našoj zemlji. Jučer je zabilježeno 1369 zaraženih. Na području Zagrebačke županije bilo ih je 185 od toga 38 u Velikoj Gorici.

U četvrti val epidemije ulazimo sa znatnim pritiskom na bolnice, u kojima se trenutačno liječi više od 600 zaraženih, a na respiratoru je njih 72 s najtežom kliničkom slikom. S virusom je preminulo još devet osoba.

Učenici u dobi od 10 do 18 godina čine gotovo 20 posto ukupnog broja oboljelih. Trenutačno je na koronavirus pozitivno 1922 maloljetnika, a nastava je tek počela.

– Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji delta soj, koji je zarazniji i koji češće uzrokuje kliničku sliku. Djeca nisu toliko bez znakova ikakvih bolesti kao što su možda bili prethodne školske godine – kazala je u Dnevniku HTV-a epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

– Očekivali smo porast, ali je on možda nekako veći nego što smo se nadali – istaknula je Pavić Šimetin.

Učenicima iz Zagrebačke županije mjera samoizolacije izrečena je za tri cijela razreda i dio učenika osam razrednih odjela.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare