Cijene lete u nebo: I na velikogoričkoj tržnici povrće poskupjelo više od 50 posto…

Cijene hrane u Hrvatskoj naočigled rastu već mjesecima, to je jasno svakom tko odlazi u trgovinu. Poskupjelo je ulje, povrće, kruh, pića, gorivo poskupi svako malo. U ta se poskupljenja možemo uvjeriti i u našoj Velikoj Gorici.

Dovoljno je otići na tržnicu i vidjeti koliko su ove godine cijene veće. Prošle godine kilogram graha koštao je 12 kuna, a sada je 20, mahune su sada između 30 i 35 kuna, dok su prošle godine bile oko 20. Kilogram mrkve trenutno se kreće između 12 i 15 kuna za razliku od prošle godine kada je koštao između 8 i 10 kuna. Na cijene povrća utjecala je velika suša ove godine. Uoči početka berbe jabuka, veće cijene najavljuju i voćari.

cijene
Foto: Gorica.info

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su porasle 3,1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije još od travnja 2013. kada je iznosila 3,3 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su u prosjeku više za 0,9 posto. U drugoj skupini cijena koje su najviše rasle na mjesečnoj razini su rekreacija i kultura – porast za 0,8 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva više su za 0,6 posto, a cijene u restoranima i hotelima za 0,3 posto te cijene prijevoza 0,2 posto.

Ako se pak gleda godišnji rast u kategoriji hrana i bezalkoholna pića, koja je zapravo egzistencijalna, on iznosi 2,4 posto. Najviše su poskupjela ulja i masti – čak 17,4 posto, povrće 8,5 posto dok su cijene kruha i žitarica u godinu dana veće u prosijeku za 2,7 posto. Možda vam se tako ne čini iz prve ruke, no meso i šećer su jeftiniji nego lani, ali stvarno minimalno.

Na godišnjoj razini najviše su porasle cijene prijevoza – 9,9 posto, alkoholnih pića i duhana za 5,5 posto, restorana i hotela za 4,4 posto, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za dva posto, komunikacija 2 posto te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva 1,2 posto.

Rast potrošačkih cijena tako prati uspon proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, koje su u kolovozu porasle za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je njihov najveći skok od kada se prate ti podaci, odnosno od siječnja 2011. godine.

Uskoro se očekuje i poskupljenje plina za industriju, a već ranije je poskupjela struja. Hoće li to dovesti do lančanih poskupljenja vidjet ćemo uskoro.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare