Ministarstvo mijenja pravila za upis u srednje škole: Petice iz osnovne više neće biti glavni adut

srednje škole
Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja namjerava najkasnije do kraja godine izmijeniti postojeći Pravilnik o kriterijima upisa u srednje škole. Godinama su opći uspjeh i ocjene iz viših razreda osnovnoškolskog obrazovanja glavni adut za ulazak u srednjoškolsko obrazovanje, a “tona” petica s kojom ta djeca konkuriraju za upis postala je nepodnošljiv teret sustavu.

Do promjena će doći u bodovanju određenih elemenata upisa. Iako Ministarstvo još uvijek ne izlazi s planovima i prijedlozima promjena koje namjerava uvesti, Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da se razmišlja o tome da se poveća vrijednost bodova ostvarenih na provjerama posebnih znanja (takozvani prijemni ispiti) koje iz nekoliko predmeta važnih za upis provode same škole.

Podsjetimo, već i sada prema postojećem Pravilniku srednje škole koje imaju veliku navalu odlikaša mogu od Ministarstva dobiti suglasnost da iduće godine provedu svoj selekcijski postupak, odnosno “prijemni ispit” u školi.

Prijemni ispiti nosit će više bodova

Međutim, prema aktualnom Pravilniku, rezultati tog ispita nose svega pet bodova u ukupnom zbroju bodova potrebnih za upis, a izmjenama Pravilnika navodno se planira njihov udio povećati, to jest prijemni bi nosili više bodova.

Prema važećem Pravilniku, najveći broj bodova za upis u gimnazijske i četverogodišnje programe imaju ocjene, odnosno opći uspjeh od petog do osmog razreda osnovne škole, te zaključne ocjene u sedmom i osmom razredu iz hrvatskog i prvog stranog jezika te matematike, kao i triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinoj školi.

Tako se može “zaraditi” najviše 80 bodova, a posljednjih godina ogroman broj učenika upravo s tim brojem bodova pokuca na “upisna” vrata, uglavnom prestižnih gimnazija. Zasad nije poznato hoće li se izmjenama Pravilnika smanjiti broj bodova temeljenih na ocjenama.

Međutim, izmjenama Pravilnika mogli bi se preispitati dodatni bodovi ostvareni po različitim kriterijima, poput natjecanja, zdravstvenih poteškoća, otežanih uvjeta školovanja i slično. Oni se, navodno, ne bi više automatski pribrajali kandidatima prilikom upisa, nego tek u situacijama kad bi mogli biti “jezičac na vagi”, to jest kada više kandidata ima jednak broj bodova, onda bi se kao selekcijski element dodavali i ti bodovi. Naravno, za one učenike koji na njih imaju pravo.

Vjerojatno će se s promjenama krenuti tek na upisima u srednje škole 2023. godine, piše Slobodna Dalmacija.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare