FOTOPRIČA Rotary klub Velika Gorica organizirao avanturu u Turopoljskom lugu: Lov na tartufe je uspio!

lov na tartufe
Rotary klub Velika Gorica organizirao je u Turopoljskom lugu lov na tartufe / Foto: Gorica.info

Rotary klub Velika Gorica organizirao je pravu malu avanturu u Turopoljskom lugu – lov na tartufe. Akcija pod nazivom Turtuf 2021. privukla je ove nedjelje pedesetak goričkih rotarijanaca i njihovih prijatelja.

Svi su se oni okupili u Buševcu kod tamošnjeg čardaka gdje ih je dočekao tradicionalni turopoljski doručak, koji je obogaćem tartufima, kako bi smogli snage za odlazak u šumu. Bilo je tu pražetine, kukuruznog kruha s masti i drugih delicija.

U dubini Turopoljskog luga podijelili su se u skupine i krenuli tražiti tartufe. Predvodili su ih iskusni tartufari kojima su, pak, tartufe otkrivali istrenirani psi. Mi smo bili u grupi koju je do tartufa vodio As, 9-godišnji Lagotto Romagnolo. I bili smo vrlo uspješni. Već nakon nekoliko minuta po ulasku u dublju šumu pas je prvi puta gazdi pokazao mjesto na kojem je otkrio vrijednu podzemnu gljivu.

Tartufar Goran Nogić iskopao je malo zemlje i u rupi pronašao malu crnu kuglicu. Nastupilo je totalno veselje – pas se radosno valjao po zemlji kao da shvaća da je u središtu pozornosti, djeca koja su bila s nama u grupi okupila su se oko tartufara želeći dotaknuti netom otkriveno podzemno blago, a i nama starijima je bilo drago da smo uspješno počeli lov.

I sve nas je u zahvatila neka pozitivna groznica kakva je vjerojatno tresla tragače za zlatom. Pas je veselo trčkarao po šumi i uspješno nalazio tartufe. I ponovno slijedi dječje veselje i zadovoljstvo odraslih. Nakon nešto više od sat vremena skupili smo dovoljno tartufa da je svako dijete u grupi dobilo barem po jedan.

Naravno nije nam promakla niti ljepota Turopoljskog luga i obližnjeg mrtvog rukavca na kojem je nekoliko ribiča čekalo ulov. Mi smo svoj ulov dočekali.

Na kraju ponovno je slijedila okrjepa u Šumarskoj kući na rubu Turopoljskog luga. Avanturisti su se pogostili turopoljskim štruklima sa i bez tartufa i bijelim žgancima. Bilo je tu, naravno, i nešto vina, ali i turopoljskog soka od jabuka. Slatko na kraju bili su čokoladni tartufi s dodatkom pravih tartufa. Još jedan proizvod velikogoričkih poduzetnika.

Lov na turopoljske tartufe definitivno je uspio i Rotary klub Velika Gorica može biti više nego zadovoljan.

Pogledajte fotografije s Turtufa 2021.

Zagrijavanje za lov na tartufe počelo je u Buševcu

Nikola Leder, predsjednik RC Velika Gorica, pozdravio je okupljene
I onda se krenulo u dubine Turopoljskog luga…

Ovako izgleda pravi crni turopoljski tartuf
A pas za svako otkriće dobiva nagradu – komadić salame

Avantura je završila u Šumarskoj kući na rubu Turopoljskog luga

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare