Od 1. listopada pacijenti i oni koji idu u posjete u bolnicu morat će imati potvrde

potvrde
Foto: Pixabay

Odluka da medicinsko i nemedicinsko osoblje za ulazak u bolnicu treba imati covid potvrdu izazvala je burne reakcije u dijelu medicinske struke. Potvrde će biti obavezne i u sustavu socijalne skrbi, pa tako više zaposleni npr. u domu za starije osobe neće moći raditi bez potvrde kojom će dokazivati da su cijepljeni, preboljeli ili se testirali na koronu.

Od 1. listopada potvrde se uvode i za pacijente koji odlaze u bolnicu na liječenje.

– Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, dakle oni koji idu na neki zahvat u bolnicu i naručeni su da dođu, trebat će imati covid-potvrde. Isto tako, oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat koji generira aerosol, jer je to velika opasnost za one u blizini, trebat će imati covid-potvrde. Također, i njihove posjete će trebati imati covid-potvrde, oni koji prate trudnice na porodu, roditelji koji prate djecu pri hospitalizaciji i oni koji dolaze u posjet – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za HTV.

Već je stigla i gripa

Odgovarajući na pitanje može li se istodobno dobiti i gripa i covid, Capak je potvrdio.

-To su različiti virusi. Čovjek se može zaraziti i s jednim i s drugim, ali to je rijetka situacija i nadamo se da toga neće puno biti. Ove godine gripa je počela nešto ranije. Imamo oko 100-ak slučajeva koje smo dokazali u našim laboratorijima. Ne možemo točno reći da nikada prije nije bilo ljeti gripe, jer je nikada nismo niti tražili. Ove godine se slučajno dogodilo da smo ju našli kod jedne pacijentice koja je došla iz inozemstva s tipičnim simptomima gripe. Išli smo tražiti malo šire i našli smo, evo, već 100-ak slučajeva. Jako je važno da se sve rizične skupine za gripu i ove godine cijepe. Mi smo naručili dovoljne količine cjepiva. Čim cjepivo dođe, a to će biti sredinom ili potkraj listopada, mi ćemo početi s cijepljenjem. Jako je važno da se i ove godine sve rizične skupine cijepe protiv gripe – naglasio je ravnatelj HZJZ-a.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare