Hrvatskom liječniku dva puta ukrali identitet: Objavili lažni razgovor s njim u reklami zbog koje bolesnicima može biti ugrožen život

liječnika
Reklama je zloupotrijebila identitet našeg liječnika / Ilustracije: Pixabay

Sve je više oglasa za prodaju lažnih lijekova, dodataka prehrani i čajeva koji “jamče izlječenje” različitih bolesti, pa i onih teških. U takvim oglasima i člancima često se pojavljuju izmišljene izjave stvarnih ili lažnih liječnika. Potrošački kod, televizijska emisija HRT-a, donosi priču dr. Miroslava Dumića, liječnika kojemu je dva puta ukraden identitet.

Manipulacija identitetom liječnika

“Učinkovitost DiaTea – bez presedana je. Nakon što smo ga počeli proučavati, došlo je do potpunog oporavka pacijenata od dijabetesa”. Tako piše u izmišljenom intervjuu s endokrinologom dr. Miroslavom Dumićem objavljenom na internetskim portalima. Dr. Dumić jedan je od uglednih hrvatskih liječnika.

– U tome intervjuu ja propagiram neki opskurni čaj za rješavanje dijabetesa koji ima ni manje ni više, 68 raznih sastojaka i naravno da bez ikakvih problema “liječi dijabetes” – objašnjava dr. Miroslav Dumić. Zbog dezinformacija iz tog rzgovora u kojem se pacijenti pozivaju na prekid terapije, upozorava liječnik, ugrožen im je život.

– Siguran sam i znam da pacijenti, naročito dijabetičari, odrasli i djeca – nasjedaju raznim dezinformacijama. Upuštaju se u raznorazne terapije koje, nažalost, mogu završiti vrlo tragično – upozorava Dumić kojemu je to već drugi puta u posljednje dvije godine da njegovo ime i prezime koriste u ovakvim reklamama.

Kupujte samo proizvode registrirane u Hrvatskoj

Liječnici i ljekarnici pozivaju građane da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Hrvatskoj te su kao takvi prošli registracijski postupak i sve potrebne provjere kvalitete. Iz Hrvatske liječničke komore pozivaju mjerodavne institucije da zaštite liječnike kojima je zbog krađe identiteta narušen ugled, ali i ugrožen život pacijenata. Vesna Štefančić Martić iz HLK upozorava kako se u ovakvim slučajevima radi o potencijalnim kaznenim djelima. Poziva kolege liječnike da prijave ovakve slučajeve.

– Hrvatska liječnička komora poziva građane da se u pogledu terapija savjetuju isključivo sa svojim liječnicima. Liječnici su osobe koje su stručne u procjeni lijekova koje je potrebno uzimati ili u slučaju da postoje indikacije da se terapija obustavi. Sve informacije koje se pojavljuju na portalima nisu provjerene i mogu biti štetne i opasne za zdravlje – ističe V. Štefančić Martić.

Lažni lijekovi su skupi

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, jer nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi niti im se mogu pripisivati njihova svojstva. Nažalost, najčešće na lažne proizvode nasjedaju umirovljenici, koji su za njih spremni izdvojiti i pola mirovine.

– Upozoravamo u ljekarnama da su ti proizvodi potencijalno štetni i da nisu prošli provjere i registracije. Kupci uvijek koriste akcije i imaju osjećaj da se radi o dobroj kupnji. A radi se o skupim proizvodima, od 400 kn na više, upozorava predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo. Dodaje kako su svi proizvodi iz ljekarni sigurni za zdravlje jer su prošli registracijski postupak.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare