Protiv korone mogu se cijepiti i učenici: HZJZ objavio za kojih pet skupina djece se preporuča cijepljenje

djece
Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da su za dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 12 ili više godina registrirana dva cjepiva. Riječ je o Pfizerovom i Moderninom cjepivu.

Iz HZJZ-a ističu kako djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od covida nego što je to slučaj kod odraslih, no dodaju da je tijekom školske godine povećan rizik za širenje zaraze zbog nužnog okupljanja i grupiranja djece i odraslih.

– Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan – kažu iz HZJZ-a i navode pet skupina djece za koje se preporuča cijepljenje protiv koronavirusa.

Riječ je o djeci s kroničnim bolestima i djeci koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu. Prema preporuci HZJZ-a cjepivo bi trebali primiti i učenici koji su smješteni u učeničkim domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja.

Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine, prenosi Dnevnik.hr.

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Astrid Diana Colić
Astrid Diana Colić
29 days ago

Gdje su plemeniti ljudi da stanu u zaštitu djece? Osobito domske djece! Nisu li takva djeca većedovoljno propatila tako da ih se i tu ne štedi? Imamo samo jedan život ovdje na zemlji, no ponovno je izgubio vrijednost kao u ratu.Čuvajmo djecu! Ne igrajmo se s Bogom!!!