Učenici osnovnih i srednjih škola mogu besplatno putovati HŽ-om: Doznajte kako ostvariti tu uslugu

hž

Od 1. listopada učenici osnovnih i srednjih škola mogu besplatno putovati HŽ-om. Naime, počinje pilot-projekt besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske. Pilot-projekt provodit će se do 31. prosinca 2022. godine.

Djeca i učenici mogu neograničeno svakodnevno putovati vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, ali mogu putovati i na jednodnevne izlete, liječniku, na ljetovanje i druga putovanja.

Iz HŽ-a kažu kako će besplatan željeznički prijevoz doprinijeti povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i potaknuti korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama. U slučaju da blagajna ne radi, karte se preuzimaju u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti  ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove). Potvrda obrazovne ustanove koja se dostavlja može biti i e-potvrda za učenike koju možete preuzeti iz sustava e-građani te fotografiju u boji veličine 3×3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana

Zahtjev i fotografiju predaju se na blagajni HŽ-a.

Prilikom preuzimanja pametne kartice na blagajni učeniku se dodjeljuje profil za pretplatne i pojedinačne karte. Pretplatna karta odnosi se na relaciju na kojoj učenik putuje svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja. Pojedinačne karte preuzimaju se na blagajnama, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku.

Izrada pametne kartice naplaćuje se 20 kn prilikom preuzimanja kartice.

Učenici koji imaju pametnu karticu, ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom doći na blagajnu kako bi bez naknade dobivanjem novog profila ostvarili pravo na besplatna putovanja.

Prijelazno razdoblje od 1. listopada do 1. studenoga

Do 1. studenoga učenici koji nemaju pametnu karticu imaju pravo na besplatna putovanja na temelju osobnih dokumenata koji sadrže datum rođenja (zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica). Identifikacijski dokument potrebno je pokazati kondukteru u vlaku.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare