Prije 30 godina osnovana je legendarna velikogorička 153. brigada: Pogledajte dosad neobjavljene fotografije iz privatnih albuma

153
Foto: Privatna arhiva B.K.

Tog 3. listopada 1991. godine bio je četvrtak. Četvrtak koji će ući u povijest Velike Gorice budući je tog dana osnovana 153. brigada Hrvatske vojske. Tada je imala oznaku 10. brigada Teritorijalne obrane, a u nju su većinom uključeni mladići s područja Velike Gorice i Novog Zagreba.

Stjepan Bačurin, prvi zapovjednik brigade, zapisao je kako je na početku mobilizirano zapovjedništvo, prvi bataljun i prateći dijelovi brigade. Vojnici su većinom bili u vlastitoj, civilnoj odjeći jer omražene SMB uniforme gotovo nitko nije želio odjenuti. U prva dva dana pripadnici su dobili samo kape s hrvatskim grbom jer novih uniformi jednostavno nije bilo dovoljno. Već 4. listopada brigada zaposjeda položaje na pokupskom ratištu od Štefanki preko Zgurić Brda do Hotnje. Tako je počelo…

Već trideset godina prošlo je od te ratne jeseni u Hrvatskoj. Rat u kojem je protivnik bio nadmoćno naoružan i suvremeno opremljen. No, nije imao veliko srce kakvo su imali naši dečki i cure uključeni u obranu. Bio je to rat za neovisnost, s pravom nazvan Domovinskim ratom jer se vodila velika borba za opstojnost Lijepe naše.

Velikogorička 153. brigada jedna je od postrojbi koja je dala velik doprinos u konačnoj pobjedi. Kroz brigadu je prošlo 5818 branitelja, 452 pripadnika su ranjeni, a 72 je poginulo.

Legendarni general Hrvatske vojske Janko Bobetko svojedobno je rekao kako “153. brigada Hrvatske vojske spada među najbolje postrojbe u Domovinskom ratu“. Pohvala kakva se i danas pamti.

153

Povjesnica 153. brigade

Evo kako su glavni događaji koji su obilježeli povijest velikogoričke brigade Hrvatske vojske opisani u tekstu na internetskoj stranici Udruge pripadnika 153. brigade HV.

Brigada je mobilizirana kao 10. brigada TO (Teritorijalne obrane). Mobilizacija se provodila od 02. do 10. listopada 1991. godine. Odmah po mobilizaciji zauzima položaje na lijevoj obali rijeke Kupe na širem području Pokupskog. Potom dijelom snaga sudjeluje u blokadi vojarni „Pleso“ i „Maršal Tito.“ Dana 26. i 27. listopada 1991. godine, dijelom snaga prelazi rijeku Kupu u Letovaniću preko pontonskog mosta i zauzima položaje kod sela Slana, koji su u tom trenutku najistureniji položaji HV na cijeloj Banovini. Vrši napad na pravcu sela Slana i Glinska Poljana. Dana 28. listopada 1991. godine ostatkom snaga vrši nasilni prelazak rijeke Kupe kod Pokupskog čamcima i u napadnom borbenom djelovanju oslobađa sela: Pokupska Slatina, Andrijevići, Gornji i Donji Zaloj i Gračanicu. To je jedno od prvih oslobođenih područja u Domovinskom ratu. Nakon višednevnih aktivnosti na dostignutoj liniji, izvlači se na lijevu obalu Kupe, gdje održava položaje do kraja godine.
Dana 12. prosinca 1991. godine mijenja ime u 153. brigada HV – Velika Gorica.

153
Dijelom snaga od kraja prosinca 1991. godine do polovice veljače 1992. godine izvodi borbena djelovanja u OG (Operativna grupa)  „Posavina“ na novljanskom ratištu.
Početkom 1992. godine izvodi obrambena borbena djelovanja na pokupskom ratištu, a dijelom snaga borbeno djeluje na istočno slavonskom bojištu u sastavu ZP (Zborno područje) „Osijek,“ braneći komunikaciju Đakovo-Osijek, s topničkih položaja u selu Vladislavci.
U proljeće 1992. godine dio topničkih snaga upućuje u Dalmaciju, na sinjsko ratište, koje u sudjelovanju s drugim snagama HV, vrše obranu Sinja i šireg područja brane Peruča.
U ljeto 1992. godine brigada formira TG-153 (Taktička grupa) i tijekom ljeta i jeseni, u više navrata izvodi borbena djelovanja u okviru OG „Posavina“ na istočno posavskom bojištu, a krajem 1992. u okviru ZP „Osijek“ na istočno slavonskom bojištu u području Spačve.

153
Godine 1993. sa snagama TG-153 sudjeluje u borbenim djelovanjima na Južnom bojištu, u obrani Dubrovnika, sve do početka 1994. godine.
Od 10. siječnja do 25. ožujka 1994. godine vrši obrambena borbena djelovanja u okviru OG „Neretva.“ U travnju 1994. vraća se u matičnu vojarnu u Velikoj Buni i prevodi u pričuvu.
Brigada je ponovno mobilizirana 1995. godine kada sudjeluje u vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“, na pokupskom ratištu, kada po drugi put u Domovinskom ratu dijelom snaga vrši nasilni prelazak rijeke Kupe čamcima i prelazi u napad. Potom prelazi na pravac Petrinje i u sudjelovanju s 2. gardijskom brigadom „Gromovi“ sudjeluje u oslobađanju Gline i Topuskog, zarobljavanju 21. Kordunskog korpusa neprijateljske vojske u Topuskom, sudjeluje u čišćenju Petrove Gore u području sela Perna i izbija na državnu granicu s B i H. Uspostavlja kontakt sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Potom osigurava državnu granicu na liniji: lijevo selo Gornji Žirovac – desno selo Katinovac, u dužini 20 km, sa zadaćom čuvanja granice do dolaska snaga granične policije MUP-a Republike Hrvatske.


U Veliku Goricu vraća se 14. rujna 1995. godine uz veličanstven doček.
Od 1991. do 1995. godine u sastavu 153. brigade HV doprinos obrani Domovine dalo je 5.818 branitelja. Ranjena su 452 pripadnika, od kojih su petorica 100% ratni vojni invalidi. Poginula su 72 pripadnika: 1991.-14, 1992.-42, 1993.-4, 1994.-4, 1995.-8.
Zapovjednici 153. brigade HV – Velika Gorica i TG-153 bili su: Stjepan Bačurin, Stjepan Turčić, Damir Goršeta, Drago Lovrić, Tihomir Herceg, Nikica Repač, Dražen Bartolac i Damir Trut.
Za doprinos u Domovinskom ratu 153. brigadu HV – Velika Gorica Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao je odličjem „Red Nikole Šubića Zrinskog,“ a Gradonačelnik Grada Zagreba dodijelio joj je „Medalju Grada Zagreba.“ (Autor: dr. sc. Miroslav Drljača)

153

153

153

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Neven Dianežević
Neven Dianežević
22 days ago

Sjećam se s ponosom tih ratnih dana, a moja malenkost je iscrtala prišivnicu za rukav (treća bojna, bosa leteća). Sve je počelo sa zezancijom da “bumo se bosi sezuvali u zraku kad nas bradonje zgranatiraju, a mi siromaki imamo svaki po 120 metaka.”😄