KOLUMNA Put do uspjeha: Rizik je uvijek prisutan. Ako smo ga svjesni lakše ćemo se s njim nositi, no ako nismo… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kolumna
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je nedavno završio 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 38. kolumna za portal Gorica.info.

RIZICI U POSLOVANJU

Svako je poslovanje podložno rizicima ili drukčije rečeno, stvari uvijek mogu poći po krivu. 

Rizike moramo uvijek adresirati na vrijeme – jer ne mogu nam naštetiti toliko stvari koje vidimo. Pravu štetu mogu napraviti stvari koje ne vidimo.

Neke od rizika možemo na vrijeme uočiti redovnim čitanjem financijskih izvještaja, ali postoje rizici koji su ugrađeni u strukturu poslovanja i nije ih lako uočiti na prvu.

Rizik održivosti poslovanja

Jedno o pitanja koja si moramo kontinuirano postavljati je – “Što bi moglo prekinuti tijek mojih prihoda i zarade?”

Zarada je posljedica razlike između prihoda i troškova poslovanja, pa se ustvari trebamo zapitati: “Što bi moglo drastično smanjiti prihode ili povećati troškove izvan svake kontrole?”

Rizik koncentracije

Ako u svom poslovanju ovisite o jednom kupcu, jednom segmentu tržišta, o ključnom dobavljaču, strateškom partneru, kanalu distribucije, ključnom zaposleniku ili vlasniku, onda ste suočeni sa rizikom koncentracije. 

Nedavni primjer takvog rizika su stomatološke klinike koje su svoje poslovanje isključivo koncentrirale na dentalni turizam pacijenata iz Italije. 

U trenutku kad pacijenti više nisu mogli putovati u Hrvatsku, njihovo je poslovanje postalo ugroženo.

Mnogi vlasnici ne precipiraju na pravilan način ovaj rizik, jer iza sebe imaju godine poslovanja koje su protekle bez problema. Toleriranje rizika koncentracije je temeljeno na neprovjerenim pretpostavkama i nerealnim željama – oboje može ozbiljno ugroziti poslovanje, čemu smo u svjedočili u proteklim mjesecima.

Rizik nerealnog optimizma

Kad odemo u banku i podignemo kredit za obrtna sredstva, uglavnom smo puni optimizma i vjere u svoje poslovanje.

Vjerujemo da ćemo posuđeni novac uložiti u poslovanje i ostvariti planiranu dobit, temeljem pretpostavki o izvršenju poslovnog plana u određenom vremenskom roku.

Kad se te pretpostavke ne realiziraju, rokovi se produže, a dobit ne realizira, teret našeg prevelikom optimizma dolazi na naplatu.

Najpoznatiji investitor na svijetu, Warren Buffett je dobro rekao: “Optimizam je neprijatelj racionalnog investitora.”

Da izbjegnemo ovaj scenarij, ključno je postaviti si sljedeća 3 pitanja:

1) Što mogu dobiti?

2) Što mogu izgubiti?

3) Mogu li živjeti s gubitkom?

P.S. Samo si najveći profesionalci postavljaju zadnje pitanje, prije donošenja svake važne odluke.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare