Bez obavezne potvrde liječnici i medicinske sestre ne mogu u bolnicu, ali ni pacijenti koji idu na liječenje

potvrde
Foto: Pixabay

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluke prema kojima se od ponedjeljka, 4. listopada uvode covid-potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19. No od danas ista obaveza vrijedi i za dio pacijenata.

Pravila za zaposlene u zdravstvu i socijali

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, firme koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrdu ili test će morati pokazati ovlaštenoj osobi prilikom dolaska na posao.

Covid-potvrde će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično.

Covid-potvrde morat će imati dio pacijenata, ali i posjetitelji

Covid-potvrdu odnosno dokaz o testiranju morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, kao i oni kod kojih postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Potvrde su potrebne za pacijente koji idu na dijagnostičko-terapijske zahvate kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. U ovu skupinu ne spada većina pregleda radiološke dijagnostike, kao što je primjerice rendgen.

U bolnice će se moći i bez covid-potvrda, ali samo u nekim slučajevima

Ipak, pacijenti koji ne budu imali dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, u slučajevima kad bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani.

Covid-potvrde, dokaz o cijepljenju, preboljenju i testiranju nisu potrebni ni nužnim osobama u pratnji osoba koje se zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu same sigurno kretati po bolnici.

U Hitnu i domove zdravlja možete i bez potvrde

Izuzetak od obveze predočenja covid-potvrde imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb zbog sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Covid-potvrde, dakle, od ponedjeljka neće biti potrebne za odlazak u Hitnu pomoć, domove zdravlja ili ambulante, kao ni u slučaju odlaska u bolnicu zbog zaraze koronom.

Izuzetak od covid-potvrda su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama. Za vađenje krvi, čak i ako se odvija u bolnici, covid-potvrda neće biti potrebna.

Priznavat će se i brzi antigenski test

Covid-potvrda neće biti jedini dokaz da je osoba preboljela covid-19, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane brzim antigenskim testom.

Te će osobe, navodi se u odluci Stožera, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju.

Tko se sve neće morati testirati?

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci te oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani.

Testirati se neće morati ni osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze.

Beroš: Necijepljeni djelatnici koji se ne žele testirati neće dobiti plaću

Ako se netko od zaposlenih u zdravstvu ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto, kaže ministar Vili Beroš.

– Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak, što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period. Bolnice moraju biti sigurna mjesta, a ne mjesta gdje se širi virus – poručio je ministar Beroš.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare