U škole stiže novi predmet: Umjesto vjeronauka učenici će moći odabrati „Kritičko mišljenje“

mišljenje

Prema najavama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u hrvatske osnovne škole bit će uveden novi izborni predmet. Predmet koji će se zvati “Kritičko mišljenje” bit će ponuđen svim učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole koji ne pohađaju konfesionalni vjeronauk u školskoj godini 2023./2024.

Upravo je objavljen javni natječaj za izbor kandidata za članove radne skupine za izradu nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta “Kritičko mišljenje”.

Naziv “Kritičko mišljenje” je radni i odnosi se na predmet koji će, također kao izborni te kao alternativa vjeronauku, biti ponuđen svim učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole koji ne pohađaju konfesionalni vjeronauk.

Iz teksta natječaja iščitavamo kako će se kroz novi predmet učenike poticati na razvoja kritičkog mišljenja u vezi svega što ih okružuje. Kritičko mišljenje pokrivat će gotovo sva područja o kojima uopće možemo misliti, a tri najčešća su upoznavanje i promišljanje o novim/nepoznatim pojmovima, etičko-vrijednosno područje te društveno-socijalno područje.

Što sve trebaju usvojiti učenici?

Učenici u ovom predmetu trebaju usvojiti upravljanje vještinom za izgradnju vlastitog mišljenja, odabir valjanih argumenata u raspravama u nastavi i u svakodnevnom životu, prihvaćanje argumenata sudionika kako bi se zajednički došlo do kvalitetnog rješenja bez potrebe za dominacijom vlastitog mišljenja, razvoj jezičnih kompetencija, vještina kritičkog zaključivanja, izgradnja samopouzdanja i samopoimanja sebe kao autonomnog samomislećeg bića, a djeca bi trebala naučiti i kako koristiti one vještine kojima će lakše rješavati kompleksne probleme, analizirati i vrednovati tuđa mišljenja, biti kreativniji, originalniji, prilagodljiviji situaciji, fleksibilniji, tolerantniji na stres.

Više detalja o ishodima učenja bit će poznato nakon što radna skupina izradi kurikulum.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare