Ministarstvo poljoprivrede poziva općine, gradove i županije da se prijave za provedbu komasacije

komasacije
Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede poziva općine, gradove i županije da se prijave ako žele da se na njihovom području provede komasacija poljoprivrednog zemljišta. Prijave se primaju do 5. prosinca. U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) osigurano je 250 milijuna kuna za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta, komasaciju i ulaganja, izvijestili su iz ministarstva u četvrtak.

– Od posebnog je interesa za Hrvatsku osigurati transformaciju poljoprivrede koja je važna za razvoj ruralnih područja. Komasacijom poljoprivrednog zemljišta, kao dobra od interesa za Hrvatsku i ograničenog prirodnog resursa, stvaraju se preduvjeti za primjenu suvremenih metoda obrade poljoprivrednog zemljišta, za izgradnju i jačanje infrastrukture (kao što su poljski putevi ili kanali), rješavaju se imovinsko pravni odnosi, omogućuje se  veća produktivnost, podizanje konkurentnosti i ponuda poljoprivrednih proizvoda. Postupcima komasacije obuhvatit će se i modernizacija, razvoj te primjena informatizacije i digitalizacije – najavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Postupak komasacije u okviru NPOO-a se planira provoditi u nekoliko faza koje će se razlikovati po opsegu i trajanju. Za provedbu postupaka komasacije u okviru navedene reformske mjere prihvatljivi su troškovi koji se odnose na poslove utvrđivanja postojećeg stanja u prostoru prije komasacije, katastarsku izmjeru, izradu geodetske osnove za komasacijsko područje.

Osiguranim sredstvima može se financirati izrada katastarskog operata i drugi geodetske poslove, analiza stanja i funkcionalnosti postojećih vodotokova i kanalske mreže, analiza stanja i funkcionalnosti postojećeg drenažnog sustava, analiza potrebe za navodnjavanjem, procjena vrijednosti zemljišta na području provedbe komasacije te obavljanje drugih stručnih poslova u okviru komasacije.

Nakon obrade svih prijava, Ministarstvo poljoprivrede odabirat će prioritetna područja za provedbu komasacije.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare