KOLUMNA Put do uspjeha: Vrijeme svatko od nas, pa i bogati Bill Gates, ima na raspolaganju u istoj količini. Zato nam je ono jako bitno Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kolumna
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je nedavno završio 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 39. kolumna za portal Gorica.info.

VRIJEME JE NAJBITNIJI RESURS

Postoji jedan resurs koji je i nama i Billu Gatesu, na raspolaganju u istoj količini – vrijeme! Iz činjenice da je Bill Gates najbogatiji čovjek na svijetu, možemo zaključiti da Bill raspolaže tim resursom bolje od većine ostalih.

Zašto je vrijeme toliko bitno? Svaki vlasnik tvrtke ima naizgled jednostavan zadatak – napuniti raspoloživo vrijeme kvalitetnim i profitabilnim aktivnostima. Ali što je sustav veći, izazov raspolaganja vremenom postaje sve kompleksniji.

Nedavno sam u jednoj od stomatoloških klinika s kojom surađujemo gledao u njihov tjedni raspored termina koji vode u Google kalendaru. Pitao sam voditelja recepcije, da li su ovi podaci o rezerviranim terminima pacijenata točni?  Njezin je odgovor bio – naravno da jesu!

Ali, to nije sasvim točno. U stvarnosti imamo tri različita vremena u svakoj stomatološkoj klinici:

– Rezervirano vrijeme – vrijeme koje je upisano u kalendar

– Utrošeno vrijeme – ono vrijeme koje je pacijent stvarno proveo u ordinaciji

– Planirano vrijeme – vrijeme predviđeno za izvršenje planiranih usluga prema normativu

Prilikom svake posjete pacijenta, navedena vremena će biti različita – što je i za očekivati.

Ali ako postoje prevelika odstupanja među navedenim vremenima, ove na prvi pogled male razlike će na razini godine rezultirati velikim odstupanjem u planiranim prihodima.

Dobar primjer iz stvarnog života je tanker koji prevozi kontejnere iz Kine u Ameriku. Ako kormilar promjeni smjer samo za 1%, tanker će završiti na krivom kontinentu.

Koja je pouka priče?

Postoji nekoliko stvari koje možemo primjeniti u vlastitoj praksi kad pričamo o raspolaganju vremenom.

Preciznije i detaljnije planirati vrijeme koje ćemo rezervirati i provesti u svakoj aktivnosti – sa svim pripremnim i završnim aktivnostima koje moramo obaviti u zadanom vremenu.

Grupiranje srodnih aktivnosti u zajednički vremenski termin – nemojte telefonirati 5 puta dnevno u različitim razmacima. Grupirajte sve telefonske pozive u jedan termin i obavite ih od početka do kraja.

Postoji još niz mogućih pristupa raspolaganju vremenom, ali najbitnije je da ne uđete u zamku “zone komfora” i ignorirate način na koji raspolažete vremenom, jer vam trenutno “ide dobro”. 

Siguran sam da Bill Gates i dalje vodi brigu o svom vremenu…

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare