Važna obavijest za dijabetičare: Ako koristite ovu inzulinsku pumpu dobro je pregledajte

inzulinsku
Šećerna bolest jedna je od vodećih uzroka smrti u našoj zemlji / Foto: Pixabay

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode poslali su važno upozorenje dijabetičarima koji koriste inzulinsku pumpu MiniMed serije 600 s prozirnim prstenom za učvršćivanje kako ju je potrebno zamijeniti s novom pumpom.

Agencija je zaprimila od tvrtke Medtronic MiniMed sigurnosnu obavijest o preporuci da se inzulinska pumpa MiniMed serije 600 s prozirnim prstenom za učvršćivanje zamijeni inzulinskom pumpom serije 600 s crnim prstenom za učvršćivanje poboljšane izdržljivosti – navodi se u obavijesti.

Zamjena se ne naplaćuje te će se provesti i u slučaju da prozirni prsten za učvršćivanje nije oštećen.

MiniMed inzulinska pumpa serije 600 dizajnirana je s prstenom za učvršćivanje pumpe kako bi se spremnik zaključao u inzulinsku pumpu. Uslijed pada ili udarca pumpe u tvrdu površinu može doći do napuknuća prstena za učvršćivanje pumpe, što onemogućuje pravilno zaključavanje spremnika inzulina. U slučaju da spremnik nije pravilno zaključan u pumpu, može doći do prekomjerne ili nedovoljne isporuke inzulina, što može dovesti do hipoglikemije ili hiperglikemije, pojasnili su iz Agencije za lijekove.

Zahvaćeni su svi serijski brojevi inzulinske pumpe MiniMed serije 600 s prozirnim prstenom za učvršćivanje.

Pacijentima se preporučuje da pregledaju prsten za učvršćivanje na svojoj pumpi kako bi utvrdili imaju li prozirni prsten za učvršćivanje

– Ako se spremnik ne zaključa u pumpu ili ako je prsten za učvršćivanje labav, oštećen ili odsutan, prekinite uporabu inzulinske pumpe te se vratite na rezervni plan vođenja bolesti prema preporuci vašeg liječnika. Nemojte vraćati spremnik nazad u pumpu te se javite ovlaštenom distributeru, tvrtki MediLigo, savjetuju iz Agencije za lijekove.

Ako se spremnik ispravno zaključa pomoću prstena za učvršćivanje, nastavite koristiti inzulinsku pumpu dok ne provedete zamjenu pumpe

Inzulinska pumpa je mali baterijski uređaj, koji omogućuje kontinuiranu isporuku brzodjelujućeg inzulina u potrebnim dozama tijekom 24 sata. Pumpu koriste pacijenti kod kojih konvencionalnim metodama liječenja nije postignuta zadovoljavajuća regulacija šećerne bolesti.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare