Europska tužiteljica istražuje tko je posjekao hrvatsku šumu: Opsežna dokumentaciju skriva šokantne podatke

šumu
Foto: Pixabay

Europski ured javnog tužitelja u Zagrebu (EPPO) istražuje prijavu o navodno nelegalnim radnjama u Hrvatskim šumama. Dokumentacija koju su zaprimili je više nego obimna, a prikupljana je tijekom dugog perioda u kojem su se pažljivo pratili i uspoređivali podaci, piše Slobodna Dalmacija.

Prijavu je podnijela Udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija, a njihova predsjednica Vesne Grgić kaže da su ukazali na sporna postupanja.

– Nadamo se da će EPPO sada, kada konačno imaju svoje prostorije, detaljno proučiti informacije o kriminalu i korupciji uz povezanost s politikom u Hrvatskim šumama, ali i šire. Vjerujem da će Tamara Laptoš napraviti posao kako treba. Iza svake riječi koju govorim o kriminalu i korupciji stoji najmanje jedan dokument, što iz poslovanja Hrvatskih šuma, što iz Ministarstva poljoprivrede, zatim Državnog inspektorata i šumarske inspekcije te službenih očitovanja ministara.

Više od dvije godine odgovorno tvrdim da se radi o udruženom zločinačkom pothvatu pretjerane sječe i rasprodaje šuma. Jedan od vidova kriminalnog djelovanja je upisivanje Hrvatskih šuma na privatno vlasništvo. U nekim slučajevima su se upisali na tisuće hektara šumovitog predjela koji su zatim posjekli. U jednom slučaju na obali su se upisali umjesto prave vlasnice jer ima atraktivno zemljište koje sada prodaju kao svoje – tvrdi Vesna Grgić.

Prema podacima iz izvješću o Globalnim šumskim resursima, Hrvatska je od 1990. godine do 2020. godine izgubila čak 23.000 hektara ljudskom rukom zasađene, tj. gospodarene šume. Odnosno, čak četvrtinu površine koja se 1990. godine nalazila pod šumom.

Iz Hrvatskih šuma tvrde kako je tijekom srpnja ove godine tim od šest međunarodnih stručnih inspektora boravio  u Hrvatskoj po prijavi “Zelenog odreda”/udruge “Vidra”. Uvidom u gospodarenje šumama i na terenu i u dokumentaciji, inspektori nisu pronašli dokaze niti za jednu od primjedbi udruge, kažu iz Hrvatskih šuma.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare