Doznajte što donosi Studija lokalnog linijskog prijevoza u Velikoj Gorici: Uvode se nove linije, cijena karte ostaje ista

studija
Foto: Gorica.info

Studija javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velike Gorice predstavljena je danas u Pučkom otvorenom učilištu. Studiju su izradili stručnjaci s Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar uvodno je pojasnio kako treba razlikovati lokalni i međužupanijski prijevoz. Naime, za lokalni prijevoz je odgovoran i o njemu odlučuje Grad Velika Gorica,  a o međužupanijskom Ministarstvo prometa.

studija

Ačkar pozvao Goričane da kažu što misle o studiji

– Ovo rješenje već danas će biti dostupno na gradskim stranicama i na društvenim mrežama te će naši sugrađani moći izreći svoje primjedbe i prijedloge jer ljudi s terena bolje vide neke situacije, a mi ćemo ako ikako bude moguće uzeti u razmatranje a u konačnici i prihvatiti – najavio je Ačkar.

– Lokalnim prijevozom uvodimo više novih linija jer je otvorena poduzetnička zona Meridian 16 koja se sve više širi, od proljeća imamo više od tisuću zaposlenih koji tamo rade. Zato će nove autobusne linije biti povezane s Meridianom 16. Prije nekoliko tjedana potpisali smo novi ugovor s HŽ Putničkim prijevozom gdje smo dobili nove linije od goričkog željezničkog kolodvora do Glavnog kolodvora u Zagrebu. U ovoj studiji su također navedene te linije. Bilo je dosta upita naših sugrađana da se uvedu nove linije sa željezničkom stanicom kako bi se što brže, lakše i ekološki prihvatljivije došlo do Zagreba. U pregovorima smo sa ZET-om da ostavimo međužupanijske linije. Problem je taj što ZET postavlja nerealno visoke cijene, imamo 400 posto povećanja cijena unazad nekoliko godina što je neprihvatljivo. Nadamo se da ćemo postići dogovor i dobiti prihvatljivu cijenu tako da bi međužupanijske linije ostale ZET-u, a lokalnim prijevozom bi osigurali bolji standard i veću kvalitetu, a cijena karte u Velikoj Gorici bi ostala ista. Bez obzira koliko je nama ZET podizao cijene, mi nikada nismo dizali cijene građanima – kazao je Ačkar.

Goričani gradski prijevoz ocijenili ocjenom 2,8

Marko Slavulj, voditelj Katedre za tehnologiju gradskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti pojasnio je što sve donosi studija.

studija

Slavulj je kazao kako su prvo napravili analizu koja je pokazala da je srednja ocjena građana 2,8. Iz toga vidimo da postoji dosta prostora za poboljšanje javnog gradskog prijevoza u Velikoj Gorici. U anketi su bili ocijenjeni i polasci prema Zagrebu na uzorku od 1394 korisnika – pojasnio je Slavulj.

– Zbog problema sa ZET-om računali smo cijenu kolnog kilometra koja bi bila realna i prema kojoj bi se dalje postavljale linije. Za gradski autobus smo dobili 15,78 kn i 15,30 kn. Unutra su ukalkulirani svi potrebni troškovi. Uočili smo veliku potencijal povezivanja sa željeznicom a i sami građani su se izjasnili da im je to bitno. Uočili smo nedostatak novih linija. Sad imamo tri tipa komunalnih linija, nove linije, linije koje su modificirane odnosno promijenjene i one koje su ostavljene kakve su bile i ranije – istaknuo je Slavulj.

Povećan je broj polazaka radnim danom, ali i vikendom

– Detektirali smo naselja koja nisu povezana kao što su Gudci, Mičevec i Velika Mlaka koje smo nastojali obuhvatiti ovim prijedlogom rješenja. Povećan je broj polazaka radnim danom, subotom i nedjeljom. Za svaku liniju kroz studiju su detaljno razrađeni troškovi na godišnjoj razini, a radi se o 535 kilometara linija na goričkom području, a trošak je ukupno nešto manji od 20 milijuna kuna godišnje.

studija

Kružna urbana linija 335 koja bi povezivala naselja Pleso preko Kurilovca do Željeznički kolodvor, to je nova linija koja ima novi vozni red usklađen sa voznim redom željeznice.

studija

Nova linija je i linija koja direktno povezuje autobusni i željeznički kolodvor i prolazi kroz središte grada i preko Kolodvorske ulice ide na željezničku stanicu. Također je usklađena s polascima vlakova.

Nova linija je i Željeznički kolodvor-Meridian 16 jer tamo radi puno ljudi. Prepoznali smo da je ta linija potrebna ona će prevoziti ljude na posao i s posla – rekao je Slavulj.

Studija je procjenjivala i osnivanje gradske prijevozničke tvrtke, troškovi su između 25 i 30 milijuna kuna za osnivanje, ali treba uzeti u obzir da je u to uključena i subvencija Ministarstva prometa za autobuse, a pogonski trošak bi bio između 17 i 19 milijuna kuna. Ta firma bi imala stotinjak zapsolenih i to je, kako kažu stručnjaci s Prometnog fakulteta, neisplativo.

Predložene komunalne linije javnog prijevoza putnika

Novi naziv linije Prethodni naziv linije Opis linije
1 Kružna urbana linija 335 Velika Gorica – Pleso – Donja Lomnica
 • nova linija koja prometuje dijelom trase linije 335 na način da je odrezan dio koji prometuje u naselje Lukavec (nadoknađeno linijom 8), te je ruta prilagođena da kružno vodi putnike na željeznički kolodvor
2 Velika Gorica – Željeznički kolodvor /
 • uspostavljena nova linija s ciljem povezivanja urbanog područja grada i željezničkog kolodovora
3 Željeznički kolodvor – Meridian 16 /
 • uspostavljena nova linija s ciljem povezivanja nove poslovne zone Meridian 16 i željezničkog kolodovora
4 Velika Gorica – Velika Buna 302 Velika Gorica – Velika Buna
 • izmjena trase na način da putnici imaju mogućnost nastavka putovanja željezničkim prijevozom
5 Velika Gorica – Kozjača 303 Velika Gorica – Kozjača
 • izmjena trase na način da putnici imaju mogućnost nastavka putovanja željezničkim prijevozom
6 Velika Gorica – Mraclin 304 Velika Gorica – Mraclin
 • izmjena trase na način da putnici imaju mogućnost nastavka putovanja željezničkim prijevozom
 • linija ne vozi u Ogulinec (polasci pokriveni linijom 11)
7 Velika Gorica – Turopolje 305 Velika Gorica – Turopolje
 • trasa ostaje nepromjenjena, s time da svi polasci prometuju do naselja Turopolje
8 Velika Gorica – Lukavec 319 Velika Gorica – Lukavec
 • trasa ostaje neizmjenjena
 • vozni red je nadopunjen polascima linije 335 koji su prometovali prema Lukavcu
9 Velika Gorica – Lazina – Ribnica 323 Velika Gorica – Ribnica – Lazina
 • trasa ostaje neizmjenjena
10 Velika Gorica – Čička Poljana 324 Velika Gorica – Čička Poljana
 • trasa ostaje neizmjenjena
11 Velika Gorica – Ogulinec 325 Velika Gorica – Vukojevac
 • izmjena trase na način da prolazi kroz naselje Novo Selo Lekeničko
12 Velika Gorica – Cerovski vrh 322 Velika Gorica – Cerovski vrh
 • izmjena trase na način da prolazi kroz naselje Guci, te spoja na Zagrebačku ul. putem Industijske ul.
13 Velika Gorica – Velika Mlaka – Mičevec /
 • uspostavljena nova linija s ciljem povezivanja naselja Velika Mlaka i Mičevec sa urbanim središtem Grada Velike Gorice
14 Velika Gorica – Sasi 309 Velika Gorica – Sasi
 • trasa ostaje neizmjenjena, s time da svi polasci prometuju do naselja Sasi
15 Velika Gorica – Strmec Bukevski 321 Velika Gorica – Strmec Bukevski
 • izmjena trase linije 321 na način da je odrezan dio koji prometuje u naselje Sasi (polasci pokriveni linijom 14)
16 Velika Gorica – Zrakoplovno tehnički centar 326 Velika Gorica – Zrakoplovno tehnički centar
 • trasa ostaje neizmjenjena

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
9 days ago

Neisplativo je osnovati vlastitu prijevozničku tvrtku, ali je isplativo ZET-u plaćati nerealno visoke subvencije?

Joža
Joža
9 days ago

hočemo se mi iz Kurilovca i dalje voziti kroz cijelu Goricu da dođemo do željeznice???