Krunoslav Capak: Nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati

capak

U Hrvatskoj prvi put nakon pet mjeseci imamo više od 2000 zaraženih, a u srijedu je umrlo 27 osoba. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ kazao je za RTL Danas da je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

– Ali ako pogledate tjedne prosjeke – mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati – kazao je Capak.

Capak je kazao i da misli da je sada vrhuac četvrtog vala iako sad dolazi lošije vrijeme i sve to je, tvrdi Capak, jedna opasnost za daljnje širenje.

-Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih… Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko-toliko drži distance, ne idu u masovno okupljanje, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici desetog mjeseca, brojke početi padati – rekao je Capak.

Treća doza cjepiva postala je službena i u Hrvatskoj

– Ova treća doza se po našim preporukama daje osam tjedana nakon završetka cijepljenja, dok je docjepljivane najmanje šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja i to je osnovna razlika. Moramo dati neki drukčiji naziv da bi ljudi razlikovali što je treća, pa smo to drukčije i nazvali – kazao je.

Capak je komentirao i hoće li cijepljenja biti organizirana u bolnicama, domovima za starije kao što smo imali prošle zime ili će ono biti na punktovima za masovno cijepljenje.

– Mi smo u našem dokumentu dali preporuku da se za stacionarne ustanove socijalne skrbi i za zdravstvene sustave organizira cijepljenje kako je to bilo i s primarnim cijepljenjem, dok za sve one ostale kategorije u konzultaciji s liječnikom mi dakako možemo i na punktovima organizirati cijepljenje – kazao je Capak za RTL.

Capak je kazao i da još nisu odredili datume kada će se krenuti s trećom dozom, ali da će do toga doći vrlo skoro.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare