Nove poteškoće s natječajem za gorički pročistač otpadnih voda: Rok za otvaranje ponuda ponovno pomaknut

višić pročistač
Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe, već je nekoliko puta najavljivao konačno otvaranje ponjda. No, potom uvijek stigne neka žalba... / Foto: Matej Crnogaća

Prije samo dvadesetak dana Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe, bio je uvjeren da će se ponude na natječaju za gradnju goričkog pročistača otpadnih voda, inače kapitalnog objekta aglomeracije, otvoriti 25. listopada. No jučer je objavljeno da je rok za otvaranje ponuda ponovno pomaknut – ovoga puta na 5. studenoga.

To je već drugo prolongiranje roka za završetak natječaja. Prvo su ponude trebale biti otvorene 1. rujna, a potom već spomenutog 25. listopada. Trakavica s natječajem za pročistač počela je zbog afere Elektrocentar Petek u kojoj su u istražnom zatvoru zbog ozbiljnih sumnji u namještanje poslova ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku završili biviši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i tadašnji direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac. Afera je u žiži medijskog interesa bila upravo prije otprilike godinu dana – od sredine rujna 2020.

Prvi natječaj, koji je raspisan za vrijeme Jelisavca, poništen je upravo prije godinu dana – 15. listopada 2020. godine i bila je to jedna od prvih odluka novog direktora Višića. Natječaj je, naravno, bio poništen zbog sumnje u namještanje. Na taj natječaj stigle su samo dvije ponude Elektrocentra Petek (118 milijuna kuna bez PDV-a) i austrijskog Strabaga (140 milijuna kuna bez PDV-a). Službeno navedeni razlog poništenja bio je previsoka cijena najpovoljnije ponude koja je bila veća od procijenjene vrijednosti nabave – 97 milijuna kuna.

Raspisan je novi natječaj koji zapinje. Prvo je žalbu podnio Elektrocentar Petek, pa je rok s početka rujna prebačen na kraj listopada. Moguće je da se sada ponovno netko žalio. A bez pročistača nema ni svrhe projekt aglomeracije zbog kojeg su već mjesecima prekopane ulice u Velikoj Gorici i okolici. Radovi, dakle, kasne, cijene građevinskog materijala rastu, a građani su sve nezadovoljniji. Posebno s dolaskom kiša koje razrovane ulice pretvaraju u blatnjave kaljuže. Hoće li natječaj završiti 5. studenog i to točno u podne kako je jučer najavljeno? Teško je reći…

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare