I ove jeseni stigla najezda smrdljivih martina: Evo što ih privlači i kako ih se riješiti

smrdljivih martina
Foto: Pixabay

Čim malo zahladi odmah krene najezda smrdljivih martina koji žele ući u tople prostore odnosno u naše kuće i stanove. Osim upornosti, specifični su i po tome što izlučuju tvari neugodnog mirisa, zbog čega su i dobile udomaćeno ime smrdljivi martin.

Na biljkama kojima se goste, a vole najviše mahunarke, rajčicu, grožđe i papriku, ostavljaju ljepljivi trag i smrdljive plodove iza sebe. Još jedna zanimljivost vezana uz njih je da lako postanu otporni na kemijska sredstva kojima ih se pokušava otjerati, pa zato donosimo nekoliko prirodnih rješenja za ovu malu napast.

Što privlači smrdljive martine?

Iako se čini da se javljaju niotkuda, ipak postoji puno faktora kojima ih privlačite. Oni vole voće, pa ako ste ljubitelj držanja zdjele s voćem na stolu, možda ste u opasnosti. Smrdljivi martini vole i biljke koje rastu u vašem vrtu, a osim što će ih privući miris poznati su po tome da će gricnuti bilo koju biljku, pa čak i latice cvijeća. Ako imate vrt, velike su šanse da imate i smrdljive martine.

Kako ih držati podalje od kuće?

Prvo provjerite kuda ulaze. Pogledajte sve moguće puteve koje bi oni mogli koristiti – okvire prozora, vrata, drvo koje imate u kući, pa čak i električne vodove. Zakrpajte sve pukotine kako biste im spriječili ulazak u kuću.

Ne palite vanjsko svjetlo

Kako ih jako privlači svjetlost, koristite žute žarulje ili one koje ne privlače insekte.

Isprobajte kućni pripravak

Jednostavna kombinacija vruće vode, sapuna i bijelog octa odlična je zamka za njih. Pripravkom pošpricajte mjesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću, piše Ordinacija.

Narodna uzrečica kaže “kad smrdljivi martin uđe u kuću – bit će novca”. Zato, nemojte ga ubijati nego ga papirom iznesite van. Jer, nismo praznovjerni, što se novca tiče, no jedno je sigurno – stisnete li ga, sigurno će vam ostaviti svoj prepoznatljiv potpis – smrdljivi trag koji se teško skida.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare