Stiglo cjepivo protiv gripe: Evo kada počinje cijepljenje i tko ima pravo na besplatno cjepivo

gripe
Foto: Pixabay

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe koja može uzrokovati teže oblike bolesti.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

– Kao i kod covida, cilj cijepljenja protiv gripe jest spriječiti razvoj težih oblika bolesti, a oba cjepiva moguće je primiti istodobno – istaknula je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Pandemija covida interes za cijepljenje protiv gripe dodatno je pojačala, a lani nam je bilo jako važno da se građani cijepe zbog osobne zaštite i zaštite bolničkog sustava, kako bismo smanjili neizvjesnost koju donose obje bolesti. Učinkovitost cjepiva protiv gripe jako varira, može biti od 30 do 70 posto i ovisi o tome koji virus cirkulira, a ovisi i o samoj osobi – kazala je Goranka Petrović.

Zainteresiranost za cijepljenje

Posljednjih godina u Hrvatskoj se bilježi povećani odaziv na cijepljenje protiv gripe. Lani je broj oboljelih od gripe bio vrlo mali zbog protuepidemijskih mjera, a procijepljenost velika, no pitanje je hoće li tako biti i ove godine, pa je cijepljenje protiv gripe još važnije, istaknuli su stručnjaci.

– Teže komplikacije gripe slične su onima kod covida, to su teške upale donjih dišnih puteva, pneumonija, iscrpljenost organizama, što najčešće zahvaća osobe slabijeg imuniteta i stariju populaciju. Cijepljenje protiv gripe posebno se preporučuje starijima od 65 godina, svim kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima, rekao je Hrvoje Tiljak, obiteljski liječnik.

Kako razlikovati grupu od korone

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Evo tko se može besplatno cijepiti

Na besplatno cijepljenje protiv gripe imaju pravo osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.).

Također besplatno se mogu cijepiti djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu), trudnice i zdravstveni radnici.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare