Inspektori u velikoj akciji nadzora tržnica: Kreću i u kontrolu poljoprivrednih gospodarstava

tržnica

Inspektori Državnog inspektorata u velikoj su akciji nadzora tržnica na malo. U proteklih tjedan dana obavljeno je 310 inspekcijskih nadzora, a prema preliminarnim podatcima utvrđeno je 159 povreda propisa. U 130 slučajeva inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere te su omogućili ispravak nepravilnosti tijekom nadzora. Za preostale povrede propisa poduzete su zakonom propisane mjere, doznajemo u Državnom inspektoratu.

Najčešće utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti tržišne inspekcije odnosile su se na neisticanje tvrtke, neisticanje cijena, a utvrđeno je i obavljanje neregistrirane djelatnosti trgovine.

Sanitarna inspekcija utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima zaposlenici nisu obavili zdravstveni pregled, a na zagrebačkim tržnicama, kako je rekao pročelnik Područnog ureda Zagreb DIRH-a Robert Kober, poseban naglasak stavljen je na hladne vitrine, odnosno prodaju svježeg sira i vrhnja.

Inspektori zaštite okoliša među ostalim utvrdili su neodvajanje biorazgradivog otpada od miješanog komunalnog otpada, a poljoprivredna inspekcija je utvrdila niz slučajeva nepostojanje deklaracija na voću i povrću.

Potrošačima moraju biti dostupne informacije o kojem proizvodu je riječ, tko proizvod otprema/pakira i zemlja podrijetla – rekao je poljoprivredni inspektor Jozo Barišić koji je naglasio kako poljoprivredna inspekcija nadzire i poljoprivredna gospodarstva kako bi nedvojbeno utvrdili da su proizvodi u ponudi na štandu doista proizvedeni na poljoprivrednim površinama koje su u Upisniku poljoprivrednika.

Do sada su nadzori obavljeni u Zagrebu na tržnici Dolac, Jarun, Kvaternikom trg na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru, Karlovcu, Dugoj Resi, Sisku, Vojniću, zatim u Rijeci, Umagu, Labinu, Puli, Malinskoj, Krku, Cresu, Otočcu, Gospiću, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Makarskoj, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku te u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu i Donjoj Stubici.

Koordinirani nadzori inspekcija Državnog inspektorata se nastavljaju i na ostalim tržnicama na malo u svim gradovima Hrvatske.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Goricanka
Goricanka
13 days ago

Kontrole na trznicama potrebno je cesce provoditi. Bilo bi pozeljno zabraniti biranje voca i povrca diranjem rukama izlozenih proizvoda.To je zastitna mjera od zaraze Covidom. Svi za sebe zelimo kvalitetne namirnice,ali ne zelimo zarazene. Degustaciju sira na trznicama treba zabraniti do daljnjeg iz higijenskih razloga.