Oporbeni vijećnici uoči sjednice Gradskog vijeća: Nezadovoljni predloženim dugačkim dnevnim redom, tražit će promjenu redoslijeda točaka

oporbeni

Predstavnici oporbenih stranaka u goričkom Gradskom vijeću održali su konferenciju za medije uoči sjednice vijeća koja je najavljena za utorak, 26. listopada. Zanimljivo, posljednja sjednica održana je 26. srpnja, što znači da je upravo utorak zadnji dan u kojem se sjednica mora održati u zakonskom roku.

Upravo je to jedan od razloga nezadovoljstva oporbenih vijećnika koji su u nekoliko navrata tražili i predlagali održavanje sjednice Gradskog vijeća. Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ivo Jelušić uvodno je ponovio kako žele biti konstruktivna oporba i raditi za dobrobit građana ovoga grada.

– Taj naš način rada i prijedlog za suradnju nažalost nije prihvaćen od vladajuće garniture. Prijedlog za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća uputili smo 14. rujna, s točno određenim točkama dnevnog reda, od vitalnog značaja za naše sugrađane. Po Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, predsjednik Gradskog vijeća je trebao i morao sazvati sjednicu u roku od 15 dana. Zakon nadalje kaže da, ako to ne učini predsjednik Gradskog vijeća, onda je u narednih 15 dana to nadležan učiniti gradonačelnik. Ako niti gradonačelnik to ne učini, onda je to trebalo učiniti nadležno ministarstvo. Također, zakon kaže da se ta odluka mora ispoštovati ako je traži najmanje devet vijećnika, a nas je taj zahtjev potpisalo dvanaestoro.

Predsjednik Gradskog vijeća nije sazvao sjednicu, već je 28. rujna sazvao sjednicu Predsjedništva na kojoj nas je, bez isprike, obavijestio da će sazvati sjednicu kad bude završena javna rasprava o pružanju usluge sakupljanja komunalnog otpada. I tada smo bili korektni te pružili ruku suradnje i prihvatili njegov prijedlog – uvodno objašnjava Jelušić.

Ono što se nakon toga dogodilo, ostavilo ih je u čudu. Saznaju da je sjednica zakazana zadnjeg dana zakonskog roka, i to s čak 30 točaka dnevnog reda.

Jelušić: Predsjednik Gradskog vijeća sjednicu je sazvao protivno Poslovniku

– Mislili smo da nema dovoljno točaka dnevnog reda da se saziva sjednica kad smo to tražili. Međutim, sada je jasno da je bilo i da ima dovoljno materijala da se sjednica trebala sazvati, ne samo zbog naših točaka dnevnog reda. Tražili smo da se sjednica održi u dva dana zbog velikog broja važnih točaka dnevnog reda ili da se održe dvije sjednice kako bi se sve stavke mogle kvalitetno raspraviti i donijeti odluke. Predložili smo da gradonačelnik dođe na sjednicu Predsjedništva i razmotri naše prijedloge.

To se, kako vidite, nije dogodilo. Predsjednik vijeća je, protivno Poslovniku, samoinicijativno sazvao sjednicu Gradskog vijeća bez dogovora s članovima Predsjedništva. Poslovnik je grubo prekršen – ističe Jelušić, pokazujući novinarima ispis na koji je način sjednica sazvana, bez pozivanja na Poslovnik.

Jelušić se pita na temelju čega je predsjednik Gradskog vijeća sazvao sjednicu, ako se ne poziva na Poslovnik? Zaključno je istaknuo da se protive ovakvom načinu rada jer je nedemokratski i nije u interesu naših sugrađana. Izbjegavanjem sazivanja sjednica do zadnjeg dana zakonskog roka pokazuju da su za njih te sjednice zakonska prisila, a ne demokratski čin, naglašava Jelušić i dodaje da će tražiti promjenu redoslijeda točaka dnevnog reda kako najvažnija točka o Aglomeraciji ne bi ostala na posljednjem mjestu.

Bekavac: Gdje su natječaji za pročelnike?

Mostovac Ivan Bekavac se složio s Jelušićevim riječima, naglasivši da je ovo sve skupa nastavak nezakonite prakse koju smo gledali u mandatu bivšeg gradonačelnika te se osvrnuo na još nekoliko stvari s kojima nikako ne mogu biti zadovoljni.

– Podsjetit ću vas da je gradonačelnik Ačkar još u srpnju obećao raspisati javni natječaj za izbor onih pročelnika koji i danas tu ulogu obavljaju kao vršitelji dužnosti ili privremeni pročelnici. Gradonačelnik nastavlja svoju sramotnu praksu neodgovaranja na dopise gradskih vijećnika, ali i vijećnika gradskih četvrti. Ne samo što je sramotno, već je i protivno Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi. I sam sam kao gradski vijećnik tražio, temeljem Poslovnika, izvorni dokument studije analize linijskog javnog prijevoza kojeg je navodno izradio Prometni fakultet u Zagrebu. Do ovog trenutka ga nisam dobio, a nadam se da će se do utorka situacija promijeniti – zaključuje Bekavac.

Stela Svračak: Aglomeracija zapinje

Svoje su kritike radu gradske uprave i vijeća uputili i ostali gradski vijećnici. Tako je Stela Svračak, u ime  goričkog Glasa, izrazila zabrinutost jer se Grad nalazi u nezavidnoj situaciji s kreditnim zaduženjem od 44 milijuna kuna, a glavni projekt aglomeracije zapinje, odgovora nema i rješenje se ne nazire.

oporbeni

Predsjednik kluba vijećnika Mosta Damir Slojšek ističe da je riječ o krajnje neprofesionalnom načinu vođenja Grada i Gradskog vijeća.

O problemima komunikacije vijećnika gradskih četvrti s gradskom upravom govorio je Zoran Lovrić, gradski vijećnik i predsjednik GČ Hrvatski velikani.

Zaključno se novinarima obratio i Ozren Robić, potpredsjednik Gradskog vijeća, izrazivši žaljenje što aktualna vlast ne prihvaća civilizirani dijalog i konstruktivnu raspravu.

– Čini mi se da vladajuća većina ne poštuje oporbene gradske vijećnike koji su na izborima dobili povjerenje građana da brane njihove interese. Ovo je sramotna situacija za šesti grad u Hrvatskoj, s čime se vladajući itekako vole hvaliti – zaključuje Robić

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare