Ukidaju se obiteljski domovi: Gdje će se smjestiti 7000 starijih osoba, nitko ne zna

obiteljski
Foto: Pixabay

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava planira u sljedećih pet godina ukinuti obiteljske domove za starije osobe. Smatraju kako većina obiteljskih domova nije ostvarila zadani cilj, a nakon niza tragičnih slučajeva, poput požara u obiteljskom domu za starije osobe u Andraševcu, pri čemu je dio korisnika smrtno stradao, taj se oblik skrbi u Hrvatskoj ukida.

Je li to najbolje rješenje za zemlju koja nezaustavljivo stari, a ima upola manje kapaciteta skrbi za starije osobe od ostalih europskih zemalja? Obiteljski domovi nisu pružili obiteljski način života, kao ni očekivanu razinu kvalitete usluge kakvu pružaju domovi u sustavu socijalne skrbi, piše Večernji list.

Obiteljskim je domovima stoga dan rok od pet godina da se preorganiziraju u ustanovu u sustavu socijalne skrbi, odnosno privatni dom, a oni s manjim brojem korisnika, ako to ne mogu, imat će mogućnost bavljenja udomiteljstvom kao tradicionalni ili standardni, odnosno profesionalni udomitelji.

U Hrvatskoj je oko 500 obiteljskih domova

– Takav zakonski prijedlog nije dovoljno promišljen ako se uzme u obzir da se ukida najjeftinija varijanta dugotrajne skrbi za starije osobe i ako se ta osjetljiva kategorija usmjerava na skupe i većini nedostižne privatne domove ili udomiteljstvo, upozorava Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika. Prema službenim brojkama, oko 7000 starijih osoba smješteno je u 500-tinjak obiteljskih domova, a bar još trećina tog broja u ilegalnim je domovima – smatra Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika.

– Umjesto ukidanja obiteljskih domova, trebalo je prvo pročistiti uvjete za tu vrstu skrbi i vidjeti u kojoj su mjeri ti uvjeti realni ili nisu. Recimo, ako netko ima uvjeta za smještaj više od 20 korisnika, zašto ne? Ako postoje humani uvjeti za tri nepokretna korisnika u sobi s prozorom, zašto ne? – navodi J. Petrović.

Do 2026. najavljuju gradnju osam centara za starije koji bi pružali usluge u kući, a iznimno i smještaj. Kapacitet je 800 osoba, a pružali bi usluge dostave obroka, pomoći u kući, organizirane dnevne aktivnosti, pratnju na liječničke preglede, dostavu lijekova, unapređenje digitalnih vještina, rekreativne aktivnosti itd.

U Hrvatskoj je u pedesetak domova smješteno nešto više od 10.000 korisnika, a smještaj čeka dvostruko više. Stotinjak privatnih domova ima kapacitete za oko 5000 korisnika, čime Hrvatska nudi smještaj za jedva 2,5% svojih starijih građana, upola manje nego EU, piše Večernji list.

 

 

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 month ago

Sjeverna Koreja.