Roditelji učenika sve agresivniji: Više od 80 posto ravnatelja tvrdi kako je izloženo nasilju u školi

Foto: Pixabay

Čak 84 posto ravnatelja osnovnih škola tvrdi da trpe različite oblike nasilja do kojega dolazi zbog neciviliziranog ponašanja roditelja učenika. Trećina ravnatelja je doživjela vrijeđanje i vikanje roditelja, gotovo četvrtina je slušala prostote (12 posto ravnatelja navodi da ih roditelji nazivaju pogrdnim imenima), a svaki drugi ravnatelj dobio je prijetnje tužbom prosvjetnim vlastima, piše Jutarnji list.

Oko 13 posto ravnatelja doživjelo je fizičko nasilje, 30 posto njih verbalno, a gotovo svaki drugi ravnatelj tvrdi da nasilje doživljava elektroničkim putem. Sedam posto ih je dobilo prijetnje roditelja učenika udaranjem ili ozljeđivanjem, a manjem postotku (3,3 posto ravnatelja) roditelji su uništili imovinu, primjerice – probušili su im gume na automobilima. Nekolicina ravnatelja požalila se da u ih roditelji gađali raznim predmetima.

Dio je to rezultata prvog istraživanja o nasilju nad ravnateljima osnovnih škola u Hrvatskoj, provedenom u travnju i svibnju, u kojemu je sudjelovala otprilike polovina ukupnog broja ravnatelja osnovnih škola u Hrvatskoj, njih 483. Istraživanje je provela profesorica s Katedre za pedagogiju i didaktiku Učiteljskog fakulteta Vesna Bilić sa suradnicima, u sklopu projekta „Odnosi u školi i profesionalna dobit ravnatelja i učitelja“.

Roditelji češće napadaju ravnatelje gradskih škola

Rezultati pokazuju da su nasilju roditelja češće izloženi ravnatelji s duljim stažem i oni u urbanim sredinama, bez razlike u spolu.

– Najčešće se govori o nasilju među učenicima, odnosno nasilju učenika prema učiteljima, no to isto doživljavaju vrlo često školski pedagozi i psiholozi, a najmanje se govori o izloženosti ravnatelja škola nasilju i to od strane roditelja, ali i kolega. Često se priča o tomu kako su nasilju skloni ravnatelji prema djelatnicima škola, no malo se zna o tomu da ravnatelji doživljavaju nasilje od onih kojima su nadređeni – kaže Vesna Bilić.

Po rezultatima istraživanja u Hrvatskoj, devet posto ravnatelja osnovnih škola tvrdi da su ih tijekom mandata fizički napale kolege iz škola. Njih 32 posto iskaljivalo je bijes, 40 posto davalo uvredljive primjedbe, a 14 posto ih se odlučilo na zastrašivanje. Oko 30 posto ravnatelja sluša kritike svojih kolega zbog načina obavljanja posla, a 56 posto ih tvrdi da im kolege uskraćuju važne informacije.

Ravnatelji su laka meta

– Pozicija ravnatelja u društvu percipira se preko njihovog materijalnog statusa. Ravnatelji dolaskom na funkciju prestaje biti dio učiteljske skupine, nerijetko postaju izolirani. Već sutradan je kolektiv protiv njih. Ravnatelj je često laka meta, odnosno žrtva posebne vrste nasilja, unatoč tome što se smatra da je riječ o osobama od utjecaja i moći. Ravnatelji slabo govore o tome, jer sebe u toj poziciji smatraju neuspješnima.

Provedeno istraživanje pokazuje kako su ravnatelji škola relativno nezadovoljni profesionalnim statusom, njihov je trud blokiran birokracijom i nije dovoljno nagrađen; posao koji rade nije dovoljno cijenjen, a primanja su, smatraju, niska, navodi Jutarnji list.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare